Yağlı egzama için şampuan kullanılır mı?

Diğer adıyla seboreik dermatit yada sebore saçlı deride en çok şikayete yapan hastalığıdır. Saçlı deride kızarıklık, büyük parçalar halinde kepeklenme, kaşıntı ve ıslaklık hissi gibi şikayetleri ile ortaya çıkar. Hastaların % 60- 70 kadarında hastalığın etkeni olarak mantar ( malesezia furfur,pitrosporum ovale) tespit edilir % 30-40 kadarında net bir sebep bulunamaz.

Yağlı Egzama için Şampuan

Bilimsel deneylerde mantar varlığı araştırılsa da pratikte mantar var mı diye araştırma yapılmadan ilaç ve şampuanlar verilir ve bu doğru bir yaklaşımdır.

Seboreik dermatit şampuanı

En önemli sebep mantarlar olduğu için yağlı egzamada kullanılacak şampuanda mutlaka mantar öldürücü (climbazol,ketokonazol vs) bulunmalıdır,ek olarak kepeği eritecek zink pirition veya benzeri ürün selenyum sülfit (çok pis kokuludur) bulunmalıdır.Mantar ilaçları içerisinde en etkilisi climbazol denilen aktif maddedir ve şampuanlarda %1 bulunmalıdır.

Yağlı egzama şampuanlarının büyük çoğunluğu şampuan özellikleri azaltılmış daha çok ağır kokulu ilaç formunda üretilmektedir ve haftada 2 defadan fazla kullanılmaz hatta 2 defa kullanmak bile hastayı rahatsız edebilir oysa aynı maddelerle birlikte kaliteli şampuanların genel içeriğiyle birlikte yapılan şampuanlar rahatsız etmeyeceği için günlük kullanılabilir ve bu sayede tedavi edilen yağlı egzama tekrarlamaz.

Seboreik dermatit için şampuan seçerken içeriğinde mutlaka climbazol veya benzeri mantar ilacı, zink pyrithion olmalı ve günlük kullanımda ek bir şampuana ihtiyaç duyulmayacak kalitede olmalıdır.

Yağlı egzama tedavisi, ağır olgularda sadece şampuanlar yeterli gelmez diğer bilimselliği kanıtlanmış ürünler ek olarak kullanılmalı ve cilt rahatladıktan sonra hastalığın tekrar etmemesi için şampuanla devam edilmelidir.
Bilimselliği kanıtlanmış ürünler arasında en az yan etki yapan dermotto losyon bitkisel içeriği sebebiyle tercih edilebilir.

Yağlı egzama için şampuan alırken içeriğinde etkinliği kanıtlanmış ürünler yanı sıra günlük kullanıma uygun kaliteli bir şampuanın içeriğine de sahip olmalıdır.Konazol,fungoral gibi şampuanlar ancak haftada 2 defa kullanılabilirken ve saçı ciddi ölçüde kuruturken seboderm gibi şampuanlar günlük kullanıma uygun içerikleri sayesinde her gün kullanılabilir.
Diğer şampuanlar gibi saçı kurutmadan tedavi edilmesini sağlar ve uzun süre sorunsuz kullanılabilir.

Sonuç olarak ;

Yağlı egzama için en iyi şampuan içinde climbazol içeren şampuanlardır, hastalığın düzeyi ileriyse şampuan yanı sıra ilaçta kullanılmalıdır.

Seboroik Dermatit

Seboreik dermatit tedavi edilebilir kronik bir deri iltihabıdır ,bulaşıcı ve kötü tabiatlı olmamakla beraber tekrarlamaya eğilimindedir diyetle ilgisi yoktur. Aşırı yağlanan ve yağ bezi sayısının en çok bulunduğu alanlardaki iltihaplanmadır Aşırı yağlanmanın bir sonraki boyutu i seboreik dermatittir. Kesin nedeni belli olmayan enflamatuar ve kaşıntılı bir hastalıktır. Toplumdaki sıklığı %1-3 gibidir

Yağlı egzama Belirtileri

Genellikle ergenlikten sonra ortaya çıkmakla beraber bu durum her yaşta görülebilir, uzun yıllar artma ve azalma dönemleriyle sürer. Özellikle üç farklı yaş grubunda; bebeklikte, orta yaşlarda ve yaşlılarda görülür. Bebeklerde, 8-12 ay arasındakilere herhangi bir tedavi yapılmadan iyileşir Kaşıntı bebekler arasında yaygın değildir. Sık sık, inatçı bir pişik derisi döküntü eşlik eder.
Bunun sebebi doğumdan önce anneden çocuğa geçen hormonların yavaş yavaş kaybolması olabilir. Bazı bebeklerde sadece bez kullanılan yerlerde gelişir; fakat bu durum farklı bez kullanımlarıyla giderilebilir. Diğer yaş gruplarında görüldüğünde, tedavi edilsin veya edilmesin tekrarlar ve kaybolur.
Soğuk havalarda alevlenmeler olabilir. Uzun yıllar süren ve inifli çıkışlı seyir gösteren hastalık sedef hastalığı için zemin hazırlayabilir
Saçlı deri ve kıllı alanları çok seven hastalık, yüzde, göğüs ortası ve sırtta çok sık yerleşir. Görüntüsü bölgeye göre değişebilmekle birlikte tipik görüntü kırmızı turuncu eritemli zeminde yağlımsı, irice skuamlar şeklindedir.
Akne ve sedef hastalığı olan kişilerde de görülebilir. Hastalığın oluşumunda maya benzeri bir organizmanın varlığı düşünülmektedir
Sebepler
Hormonal dahil olmak üzere birçok faktör, suçlanmış olmasına rağmen genellikle nedeni bilinmemektedir, ancak hastalık genetik (kalıtsal) ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu sonucu olduğu genel bir bilgidir. Genellikle, bir sinirli cilt, zayıf bağışıklık sistemi ve genetik bir faktör nedenleri arasında yer almaktadır.
Fiziksel stresin neden olduğu, nörolojik şartlardaki kişilerde ,Parkinson hastalarında yüksek doz ve sürekli alkol alanlarda eğilim fazladır . Varisli damarlar ve kronik enfeksiyonlar ,bacaklar hesabında kan akışını etkileyen durumlar olası nedenleridir.Çocularda aşırı A vitamini alımı, biotin eksikliği nedenler arasında sayılabilir
Net olarak kanıtlanmamış olsa bile Seboreik dermatit Malassezia maya bir formun bir çoğalmasına inflamatuar reaksiyon içerebilir, Maya cilt tahriş eder ve alevlendiren toksik maddeler üretir.
Seboreik dermatit olan hastalar mayaya karşı düşük bir dirence sahiptirler
Seboreik dermatit zamansız uygulanan bir ilaç yüzünden de ortaya çıkabilir (kükürt, civa, antihistaminikler, sülfamitler, penisilin, vb. ile yapılmış tozlar ya da merhemler).
Ev kadınlarında görülen egzama (el egzaması) çamaşır suyundaki potasyum bikromata, çeşitli çamaşır sularına, hatta lastik eldivenlere bağlıdır.
Giysilerin yaptığı egzamalar genellikle kauçuktan ve sentetik dokumalardan ileri gelir (oysa, aslı nedeni boyadır, özellikle siyah, mavi ve yeşil renkli boyalar, yoksa hep söylendiği gibi kumaş değil).
Boyundaki egzama çoğunlukla yüksek yakalı hırka giyilmesinden ileri gelir. Ayak egzaması ayakkabıdan ileri gelebilir (deri boya, cila ya da yapıştırıcı). Madenler (özellikle nikel) bir temas egzamasına neden olabilir (saat bileziği, zincir vb.). Deri testleri bazen temas egzamasının nedenini ortaya çıkarabilir.

Yağlı Egzama Tedavisi

Seboreik dermatit hastalık, psikolojik stres, yorgunluk, uyku yoksunluğu, mevsim değişikliği ve düşük genel sağlık durumu daha da kötüleşebilir.
Dermatitin tedavisi hastalığın nedeni ile özellikle buna göre yapılır.
Bazı reçeteli kortizonlu kremler inflamasyon ve kaşıntı azaltılması etkili olabilir
Çalışmaları genellikle Seboreik dermatit tedavisinde kullanılan krem uzun süreli kullanımı, durumu daha da kötüleştirebilir krem kullanımının kesilmesi ve tedavi arasındaki şiddetli ‘geri tepme’ bir süre olmasına rağmen, krem kullanımı toptan bırakma, rahatlamaya neden olur
Bu hastalığı önleme ya da tamamen yok etmek mümkün olmayabilir.
Zaman zaman nüksler ve alevlenmeler yineleyebilir. Ancak sürekli tedavi başarının öncelikli yoludur. Alkol alımı, yoğun emosyonel stres, atopi ve immün sistemin baskılandığı birçok durumda artar ve yayılır. Saçlı deride basit kepeklenme seboreik dermatitin en erken ve en basit belirtisidir.
Bu durumun sonrasını perifoliküler eritem ve kızarıklık, kepeklenme artışı ve bu alanların birleşerek yayılması izler. Bazen üst üste kalın tabakalar yapabilir. Eskidikçe daha iri, yağlı skuamlarla tüm saçlı deriye de yayılabilir. Kronik olgularda enflamasyona bağlı saç dökülmesi görülebilir, fakat bu durum geri dönüşlü kabul edilen bir olaydır.
Androjenik alopesiyi ne oranda etkilediği belli değildir. Çoğu hastalıklar için gerekli olan kan, idrar ve alerji testlerine gerek yoktur. Çok az rastlanan kronik seboreik dermatit hastalığı için bazı deri biyopsi testleri yapılabilir.
Hastalıkların başka hastalıklarla bağlantısı olabilir. Seboreik dermatit; sinir sistemi rahatsızlıkları, parkinson hastalığı ya da stresli tıbbi sorunlar yaşayan (kalp krizi gibi) insanlarda artabilir.
Bu hastalık hastanede hemşire gözetiminde, bakım evlerinde uzun süreli kalanlarda ve bağışıklık sistemi zayıflayan insanlarda da artarSeboreik dermatit yaşam kalitesinde belirgin bozulmaya yol açmakta ve seboreik dermatit nedeniyle yaşam kalitesindeki bozulma ne kadar fazlaysa anksiyete ve depresyon düzeyi de o kadar çok olmaktadır.
Hastalığın kronik doğası, tedavi süresinin uzunluğu, etkili bir tedavi yönteminin henüz bulunamaması genellikle hastalar için moral bozucudur. Bu hastalığın psikolojik belirtilerini tanımak ve bununla mücadele etmek, gerek hastaların yaşam kalitesini artırmak ve gerekse daha iyi tedavi yanıtı almak açısından önemlidir.

Saç Yağlanması

Saçta yağlanmanın şiddeti çok değişik olabilmektedir, egzama şeklinde değilse önemli bir sorun değildir ama 2 konu hastayı rahatsız eder

1-Sosyal yaşamda hoş görünmemesi

2-Saç dökülmesine sebep olduğu şüphesi.

Kafada daha doğru ifadeyle saçlı deride yağ artışı daha çok görsel sorun olur. Bilimsel veri olmasa da dökülmesi olan insanlarda sıkça yağ fazlalığı vardır. Bunun sebebi seyrelme sebebiyle her tele düşen bez sayısında artış olur.
Saçı çok yağlı olan kişilerde dökülme şu şekilde izah edilebilir; 1 cm karede 100 saç var olduğunu düşünelim bunların dibinde de 100 yağ bezi olur ve belli miktarda yağ salgılar. Saçların yarısı dökülüp 50 saç kaldığında yağ bezi sayısı aynıdır böylece bir saç teline düşen yağ miktarı iki katına çıkar.

Yağlı Saç

Kafada Yağlanmanın Nedenleri

Sebep olarak en sık görülen şey normalde hastalık yapmayan ama yağ bezlerinden salgılanmayı artıran bir tür mantar olan malessezia furfurdur.Tedavide kullanılacak şampuan mutlaka mantarın derideki oranını azaltmalıdır.
Malessezia furfur mantarını en iyi temizleyen madde climbazol adlı mantar öldürücü maddedir. Eğer birlikte şiddetli egzama bulgusu yoksa tek başına % 1 climbzaol içeren şampuan yeterli olur ancak şiddetliyse ek ilaçlar kullanmak gerekebilir.

Kafada Yağlanma Saçı Döker mi ?

Aslında bu soru biraz “tavuk mu yumurtadan çıkar yoksa yumurtamı tavuktan” sorununa benzemektedir, yukarıda da bahsedildiği gibi dökülmeyle yağlanmada artış ilişkisi farklıdır.
Burada şöyle bir yorum yapılabilir sebporeik dermatit yani yağlı egzamada saç dökülmesi görülür, bunun sebebi kafa derisinde rahatsızlıktır, bu yaklaşımda yağlanma saçı dömüş oluyor.

Saçlardaki Yağlanma Nasıl Azaltılır ?

Seboreik dermatitte kullanılan ketokonazol içeren şampuanlar saçı çok kurutur ve hırpalar bu sebeple içerinde saç besleyici maddeler de içeren climbazollü şampuanlar tercih edilebilir.
Climbazol içeren şampuan günlük kullanıma uygun olarak hazırlanabilecektir, bu sayede 2.bir şampuan kullanmak gerekmez.

Bunun dışında yağlı egzamada da aşırı yağlanma olur ama egzamada aynı zamanda ciltte de sorunlar vardır ve genellikle yoğun kepek de eşlik eder. Yağlı egzama konusu ayrıca anlatılacaktır.

Aşırı Yağlı saçlar İçin Şampuan Önerisi

Temelde % 60 ihtimalle mantar yoğunluğunda artış olduğu için mantara etkili şampuanlar tercih edilmelidir. Mantar öldürücü şampuanlar arasında ketoral, konazol ve seboderm vardır.
Bunlar arasında bir tek seboderm şampuan günlük kullanıma uygundur. Konazol ve ketoral haftada 2 defa kullanılabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018