Kıl Dönmesi İltihabı

Kuyruk sokumunda görülen kıl dönmesi (pilonidal sinüs) apsesi diğer tüm apseler gibi mikrobik bir durumdur ancak temelde farklı bir sorun vardır.
Hastalık kuyruk sokumundan daha yukarıdan dökülen omuz ve sırt kılı, tüy, toz, ense saçları gibi cisimlerin deriyi delerek girip deri altına birikmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Derinin altına giren bu maddeler vücut tarafından yabancı madde kabul edip etrafını zarla kaplanır ve etrafını zarla kaplayarak dokuyla arasında sınır oluşturur. Bu şekilde iltihap olmasını engeller.
Bu oluşan zar yırtılırsa vücut doku içindeki maddeleri eritmek için salgı yapar ancak eritemez. Oluşan bu salgı rahat akarsa akıntı şikayeti yapar ancak ciddi bir iltihap olmaz. Oluşan akıntı akamaz ve deri altında birikirse iltihabı ortaya çıkar.


 

 

Kıl Dönmesi İltihabı

Koruyucu tabakanın yırtılmasına neden olan, Sert zeminde oturma, Kuyruk sokumu üzerine düşme, Uzun yolculuk,En sık karşılaşılan sebep uzun yolculuklardır ve yolculuğu takip eden 2-3 günde ortaya çıkar, Kuyruk sokumuna darbe alma gibi sebeplerle kılların oluşturduğu yumağı saran kapsül yırtılır ve vücut bu yırtılma sonucu kıllarla karşı karşıya gelir. Kılları eritmek için salgı yapar ama bu salgı kılları eritme yeteneğine sahip değildir. Salgı dışarı akamazsa içinde mikrop ürer. Bu dönemde tedavi edilmezse apseleşir.

Kıl dönmesi iltihabı tedavisi

Bütün iltihabi durumlar gibi ilk yapılması gereken şey antibiyotik başlanmasıdır. Antibiyotik geniş spektrumlu olmalıdır.
Antibiyotik başlandıktan sonra hasta takibe alınır. Eğer ilaç ve vücudun mücadelesiyle iltihap gerilemeye başlarsa hastada şikayetler giderek azalır ancak ilaca rağmen iltihap ilerlerse şikayetler giderek dayanılmaz ağrı düzeylerine çıkar.
İltihabın tedavisinde antibiyotikler genellikle yetersiz kalmaktadır yani sadece antibiyotikle tedavi olma ihtimali düşüktür bu sebeple günlük veya 2 günde bir genel cerrahi uzmanıyla görüşülmeli ve belirgin apseleşme olursa apse en kısa sürede boşaltılmalıdır. Boşaltılmazsa apse giderek daha geniş alanlara yayılır ve 6-7 günde en zayıf bulduğu yerden kendiliğinden patlar. Kendi haline patlaması yada oraya lokum, pişmiş soğan gibi şeyler uygulanması doğru bir tedavi şekli değildir. Doğru tedavi en erken sürede apsenin basit bir ameliyatla boşaltılmasıdır.

Kıl Dönmesi Apsesi Neden Olur

Apse düşünüldüğünde bütün apseler gibi öncelikle antibiyotik başlanmalı şikayetler azalıp kaybolursa 1-2 ay sonra ameliyat olunmalıdır, iltihap ilerlerse apseleşir bu durumda yakın takipte olunmalı ve apse boşalttırılmalıdır, boşaltıldıktan 1-2 ay sonra asıl hastalık ameliyatla tedavi edilmelidir. Pilonidal sinüs apsesi tedavisi için bir tek yöntem vardır ancak pilonidal sinüs tedavisi ile ilgili 10 dan fazla yöntem uygulanmaktadır bu sebeple iyi araştırıp karar verilmelidir. Özellikle mikro sinüsektomi yöntemi öne çıkmaktadır. Apse tedavi olduğunda hiçbir şikayet kalmadığı için hastalar asıl tedaviyi erteleme eğilimine girerler oysa apse tekrarlayabilir ve her tekrarda hastalık biraz daha ilerler ve tedavinin de zor olmasına sebep olur.

Makatta Akıntı

Kuyruk Sokumunda Ağrı

Kuyruk sokumu bölgesi otururken vücudun ağırlığını taşıdığı için ezilmeye yada ağırlık taşımaya müsait bir alandır ve pek ağrısı olmaz.
Ağrı olduğunda bir hastalık olduğu akla gelir çok seyrek ortopedik hastalık görülse de ağrı sebebi genellikle iltihaptan kaynaklanan sorunlardır.

Hastalık normal şartlarda ağrı yapan bir hastalık değildir ve sıklıkla tesadüfen farkedilir ancak doku içindeki yumak büyükse ezilmeye bağlı hafif bir ağrı olabilir.
Belirgin ağrı varsa bu durumda iltihaplandığı akla gelir iltihabın düzeyine göre ağrının şiddeti değişik olur.
Çok şiddetli ağrı varsa bu durumda apse düşünülür. Apseye genellikle şişlik ve kızarıklık gibi bulgularda eşlik eder. Apse zamanında boşaltılmazsa ateşte yapabilir.

Tedavi iltihabın düzeyine göre antibiotik veya antibiotiğe ek olarak apsenin boşaltılması şeklinde yapılır.
Apse boşaltılmazsa 3-4 gün sonra kendiliğinden boşalır ama bu doğru bir yaklaşım değildir çünkü boşalıncaya kadar apse ilerler ve dokuda yaptığı hasar daha büyük olur.

Hastalık hakkında daha fazla bilgiyemi ihtiyacınız var ? Yandaki linkten faydalanabailirsiniz. http://www.kildonmesi.com.tr

Apseye Benzeyen Durumlar

Apsenin başlangıç döneminde karışan ve kıllı olan her yerde gösünen bir başka sorundan söz edelim.

Kıl Kökü İltihabı

Deride kırmızı üzeri iltihaplı noktacıkların fark edilir bir şekilde görülmesi ile ortaya çıkan kıl köklerinin iltihaplandığı bir grup hastalığa verilen isimdir.

Kıl kökü iltihabı nedenleri nelerdir ?

Derinin uzun süre hava almayacak şekilde kapalı kalması nedeniyle veya bazı hastalıklarda karşılaştığımız durumlardan birisidir.

Bakteri: Bakterilere bağlı kök iltihabında, enfeksiyon derindir ve deride çıbanlar oluşturur. Hijyene dikkat edilmeli, antiseptik temizleyiciler, antibiyotikli kremler ve ağızdan antibiyotik kullanılmalıdır.

Havuz foliküliti: yi klorlanmamış havuzlarda yaptığı bir enfeksiyondur yüzde oluşan enfeksiyondur.

Maya mantarları: Genellikle gençlerde sırtın üst kısmını etkileyen sivilce benzeri kaşıntılı bir durumdur. Nemlendiriciler ve kullanılan antibiyotikler kesilir. İlk haftalarda lokal ve ağızdan mantar ilaçları kullanılır.

Mantarlar: Saçlı derideki mantarlar ( tinea capitis) genellikle pullanma ve saç kaybı ile seyrederken nadiren folikülitte görülebilir. Tedavide mantar ilaçları kullanılır.

Kıl kökü iltihabı için bitkisel çözüm-kıl kökü iltihabı tedavisi

Burada yazılanlar bilimsel desteği olmayan, üzerind yeterince deneysel uygulama yapılmamış yöntemlerdir, doğruluğu kanıtlanmadığı için beklentiniz sınırlı olmalı ya da tercihen yukarıda tarif edilen bilimsel yöntemleri kullanın.
1) hindistan cevizi yağı ile kök iltihabı olan bölgelere el masajı yapmak iltihaba iyi gelir.

2) her gün 3 diş sarımsağı ezip bir kase yoğurda karıştırıp yerseniz kıl kökleri iltihapları yatışır ve hafifler. Sarımsak doğal bir antibiyotik olduğu için kıl kökü iltihabına neden olan stafilokok ve streptokok bakterilerinin üremesini durdurur.

3) Her gün 1 bardak marul suyu, ıspanak suyu, alfalfa suyu ve soğan suyu karışımını bir kova ılık suya dökerek bu su ile saçlarınızı yıkayın. 10 günde iltihaplanmalar azalacaktır.

4) En kesin tedavi doktor dermatolog tedavisidir. Bitkisel çözümler doktor tedavisine sadece destek olur ama asla hekim tedavisinin yerine geçmez.

kıllın dibinde  iltihap olması hasta tarafından sıkça pilonidal sinüs sanılır ama çok farklı bir hastalıktır

https://www.ideaklinikankara.com/kil-donmesi/

2 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. Hocam iltihaplı kıl dönmesi olduğu için öncesinde ihtihaplı kısmı kestiler 1 hafta sonrasında ameliyat olacağımı söylediler. Kesimden sonraki gün pansuman yaparken kanın ve iltihabın hala geldiğini farkettim bugünde aynı şekilde tekrarlandı bu şekilde kan ve iltihabın gelmesi normalmi bilgilendirir misiniz ?
    Öp. Dr. Atilla Kaya
    Kıl dönmesi apsesi olmuşsunuz ve apse açılarak boşaltılmış, iyileşme sürecinde kan ve ltihap gelmesi normal, pansuman yapmalısınız.tam olarak iyileştikten sonra, Buda 1-1,5 ay sürer.1 hafta sonra ameliyat olursanız, enfeksiyon gelişir, yara yeri açılır ve iyileşme süreci çok uzar, aylarca pansuman yapmak zorunda kalabilirsiniz. Mikrosinusektomi yöntemini araştırın bu yöntemle tedavi olursanız normal yaşamınıza ara vermeniz gerekmez.05426210888 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz

  2. Hocam ben kıl dönmesi ameliyatı oldum dikişlerimin etrafında ve çok yakınlarında tekrar çok tüyler çıkıyor haliyle bunlar tekrar kıl dönmesine yol açmaz mı kesilmeli mi. Dikişin altında kıl çıkma ihtimali var mıdır bı de onu merak ettim nüks etmesini istemiyorum. teşekkürler şimdiden
    Op. Dr. Atilla KAYA
    evet hem bölge kıllarını hemde çevre kılları temizlemelisiniz.günlük duş alıp günlük çamaşır değiştirmelisiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018