Nasır Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Hastalıkların hepsi gibi nasırda da birden fazla tedavi yöntemi vardır ve her tekniğin kendi içinde avantaj ve dezavantajları vardır. Yaşam kalitesini ciddi düzeyde etki eder ama tehlikeli bir hastalık değildir yani hastayı öldürmez ama büyüklüğüne göre bezdirici olabilir.

NASIR NEDİR:
Derinin kendini savunmak amacıyla kalınlaşarak sertleşmesidir. En sık ayak tabanında rastlanır.

NASIR NEDEN OLUR?

Bilinenin aksine basınç sebebiyle değil aralıklı travma sebebiyle oluşur.Dar ayakkabı ayağı vurarak yara oluştururken geniş uyumsuz ayakkabı ayağın belli bir noktasına her adımda vurarak nasırlar oluşmasına sebep olur.

nasir-tedavisi-nasil-yapilir

Nasır Tedavi Yöntemleri

İlaçla Nasırın Tedavisi; İki uygulama vardır. Asit içeren sıvılarla eritilmeye çalışılır veya yine asit gibi yakıcı maddeler içeren bantlar kullanmaktır. Her ikisi de derinin kalınlaşmış üst tabakasını eritir ve bir tabaka eksilmesi sağlar. Ancak bu tür uygulamalar nasırın olduğu bölgede deri incelir ve yumuşar ama asıl sebep olan tepe (bu noktaya nidus denir) kısmı derin planda kalır ve bu sebeple % 100 e yakın ihtimalle tekrar ortaya çıkar.
Bantlar
Yine içeriğinde deriyi eritici küçük ped olan yara bandı benzeri şey nasrın üzerine yapıştırılır, bir kaç gün bellenir ve bant çıkarılır. Sert kısmın ayrılıp gelmesi beklenir ama genellikle beklenen gerçekleşmez. Sert tabaka gelse bile nidus denilen kök çıkmayacağı için aylar içinde tekrar olur.

Koruma Önlemleri
Narsın olduğu noktayı boş bırakan silikon yastık denilen yuvarlak şekilli yumuşak ürünlerdir. Mantığı sorunlu alanı olabilecek travmalardan korumak ve kendiliğinden gerilemesini sağlamaktır. Kullanıldığı sürece ağrı şikayeti azalır ancak yine aynı şekilde nidusu yok edemediği için tedavi başarısı yok denecek kadar azdır.

Nasır Ameliyatı Nasıl Yapılır

Eski bir yöntemdir, hastalıklı bölge balık şeklinde çıkarılır deri dikilir. Özellikle ayak tabanı derisi çok sert ve gergin olduğu için dikişler ciddi ağrı yapar. Nidus çıkarıldığı için tekrar ihtimali düşüktür ancak ağrılı bir uygulamadır. Bunun yanı sıra kalın deri dikildiği için yeniden daha da kalınlaşma ihtimali vardır.

Radyo Frekansla Nasır Tedavisi

Radyo dalgalarıyla nasırlı alan çevre dokudan ayrılır, tabanda oturduğu yerden nidusuyla birlikte alınır. Nidus alındığı için tekrar ihtimali düşüktür. Alınan derinin yerine yeniden oluşan deri zarif bir yapıdadır ve bu zarif deri o alandan hastalığın tekrar oluşmasına engel olur. Radyo frekansla tedavi ameliyat gibi değildir 1-2 dakika içerisinde tamamlanır. Dikiş atılması gerekmediği için dikiş aldırmak ta gerekmez. Dokuda gerginlik olmadığı için ameliyata kıyasla ağrı daha azdır ve kişi sosyal yaşamına aynı gün dönebilir.

Nasır Çıkarma Ücretleri

Ücret hastanın sosyal güvencesine, nasırların büyüklüğüne ve sayısına göre değişmektedir. 1 cm ye kadar olanlardan ilki 2400 TL, eklenen her biri 1200 TL dir. SGK sı olanlar bu ücretlerin yarısını öder yani SGK lıya nasırların tedavi ücreti capı 1 CM ye kadar 1200 TL eklenen her nasıra 600 TL dir. 1 CM yi geçenler (bazen abartılı olabilmektedir) muayene veya sanal muayene ile belirlenir.

Çok benzer bir hastalık olan ayak tabanı siğlleri (veruko plantaris) ayrı bir konu olarak ele alınacaktır. Her ne kadar benzer şekilde tedavi edilse de ayak siğillerinin bulaşıcı olma özelliği vardır yani ortak kullanılan terlik ayakkabı gibi kişisel malzemelerle bulaşır.

Ayrıntılı bilgi için https://www.nasirtedavi.com/nasir-tedavisi/

Yazan
Op Dr Atilla Kaya

Kaynak
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29893051

2 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. merhaba. varis operasyonundan sonra günlük hayatıma hemen devam edebilir miyim
    Op.Dr.Orhan Coşkun
    ameliyatsız yöntemlerle tedavi olduysanız günlük hayatınıza hemen devam edebilirsiniz

  2. nasır tedavisini cerrahi yöntem ile mi yapıyorsunuz
    Op.Dr.Atilla Kaya
    tüm klinklerimizde nası tedavisi RF ile tedavi edilir.size en yakın kliniğimze şu linkten ulaşabilirsiniz.https://www.ideaklinik.com/iletisim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018