Kafada mantar nasıl anlaşılır?

Sağlıklı saçlara sahip olmak için ilk yapılması gereken saçınız ve saçlı deride ortaya çıkan sorunları sürekli takip edip önlem almaktır. Onlardan biride oldukça masum görünen kepek, aşırı kepek ve kaşıntı sorunu olup, aslında kafada mantar hastalığının habercisi olduğunu bilmelisiniz. Önlem alınmadığında saç dökülmesine kadar giden kafada mantar hastalığını birlikte tanıyalım.

Mantar belirtileri

Kafada mantar nasıl anlaşılır?
Sağlıklı saçlara sahip olan insanlarda yağlanma, kepeklenme, dökülme ve ıslaklık olmaz. Bunlardan biri yada birden fazlasını saçlarınızda görüyorsanız saç derinizde mutlaka bir sorun olduğunu bilmelisiniz. Kafada mantar belirtisi ise aynı şekilde yukarda belirtmiş olduğum sorunlardan bir yada bir kaçı olması en ciddi belirtileri arasındadır. Özellikle saç derisinde görülen kaşıntı direkt olarak kafada mantar belirtileri arasında başı çekmektedir.

Kafada mantar basite alınmamalı?
Tedavisi diğer mantar sorunlarına göre daha kolay olan kafada mantar ilk etapta kafa derisinde görülür. Fakat hep o noktada kalmayıp saç köküne ilerleyici etkisi bulunur. Saç köküne ilerlemesi ve kökleri zarar vermesi kişide kalıcı saç dökülmesine neden olabilir. Çünkü kırılarak dökülmeler kökten yeni saçın uzaması ile düzelirken saç kökünün zarar görmesi ise yeni saç üretiminin artık olmayacağı anlamanına gelmektedir.

Aşırı kepek ve saç dökülmesine neden olur?
Bir çok insan kepeği basite alıp, daha sonra karşılaşacağı aşırı kepek yani seboreik dermatit sorununu hayal bile edememektedir. Mantar kepek ve aynı zamanda aşırı kepeğe neden olan bir sorundur. Yine aynı şekilde aşırı kepek problemide saç kalitesini düşürerek zayıflama ve dökülmelere neden olur.

Kafada mantar nasıl geçer?
Bu konuyu ayrıca detaylıca bir şekilde ele alacağımızı belirterek burada özet şekilde bilgilendireyim. Kafada mantar tedavisi problemin yoğunluğuna göre seçenekler gerektirir. Örnek basit kepek sorunu yaşayanlar markette satılan şampuanlarla sorunu çözerken ileri ve aşırı kepek sorunu olan, yani mantar kaynaklı problemlerde ise içeriğinde Climbazol gibi mantar öldürü maddeler içeren medikal şampuanlar kullanmalısınız. Bu şampuanlar medikal ürün olması nedeniyle marketlerde bulma imkanınız yoktur. Size en yakın eczane yada üreticinin satış sitesi bulunuyorsa oradan alabilirsiniz.

Kafada Kaşıntı Yapan Hastalıklar
Kaşınma hissi tüm ciltte görülebilen ve aşırı olmadıkça önemsenmeyen bir şikayettir.Saç deride kaşınma genellikle kepekle birlikte olduğu için kaşınırken kişinin kıyafeti kepeklenir ve ek bir sıkıntıya sebep olur. Diğer taraftan aşırı kaşınmada travma sebebiyle kafa derisi ve saçlar da zarar görebilir.

Kafa kaşınması için bir çok neden vardır. Sıklık ve ciddiyetine göre şu şekilde sıralanabilir ;

– Yağlı egzama; genellikle mantarla birlikte olur

-Kafada mantar (malessezia furfur- pitrosporum ovale adlı mantarlar)

-Sebore;aşırı yağlanma şeklinde görülen kaşıntılı bir durumdur, seboreik dermatitte denir.

-Seboreik dermatit;aslında seboreyle aynıdır ciltteki iltihabi bulgular daha şiddetli olur.

-Sivilcelenme

-Kıl dibi iltihaplanması

-şampuan, jöle, krem gibi ürünlere bağlı gelişen alerjik durum

-Çok sık yıkama; cildin savunma mekanizmaları bozulur

-Çok seyrek yıkama; kir tabakası kaşıntı yapabilir

-Sedef hastalığı

-Saç biti ;ısırdıkça rahatsız eder

-Sabun kullanımı; cildş ve saçı çok kurutabilir

-Aşırı cilt kuruluğu

-Aknetrend veya benzeri sivilce tedavisi ilaçları

Kafa derisi kaşınma

Kafa kaşınması nasıl geçer ?

Bunun dışında banyo sıklığı dengelenmeli

Alerji yapabilecek ürünlerden uzak durulmalı

Çok sıcak ve soğuk su kullanılmamalıdır.

Gerekiyorsa şampuan değiştirilmelidir.

Tedavi soruna göre yapılır.

Saç biti varsa bit ilacı,

Mantar ve yoğun kepek varsa % 1 climbazol içeren şampuan tercih edilmelidir.

Yağlı egzama varsa kortizon içermeyen yağlı egzama ilacı DermoTTO solusyon kullanılabilir. Op.Dr.Nizam KURTDERE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018