Zor dışkılama neden olur?

Çoçuk yada erişkinlerde sıkça görülen zor dışkılama sorunu için ilk akla gelen şey kabızlıktır. Evet kesinlikle en önemli sebebi bu olup, bir çoğumuzun maalesef kabızlık sorununu yeterince ciddiye almadığımız aşikardır.
Aşağıda Op. Dr. Atilla KAYA’nın yazısında göreceksiniz ki aslında çok ciddi makat hastalıklarına neden olmaktadır. Peki kabızlık ve nedenlerine dair detaylar ile nasıl çözüm bulabileceğimizi birlikte görelim.

Zor Dışkılama neden olur

Dışkı erteleme;
Bazı kişiler evi dışında yapmak istemediğinden, bazılarınınsa işi gereği (öğretmenin derse ara verememesi, otobüs şoförünün duramaması gibi) ihtiyaçlarını ertelerler ve buna bağlı olarak bir süre sonra artık dışkının geldiğini anlayamazlar yani reflex kaybı olur, bu durumda katılaşır ve çok zor çıkar.

Makat çatlağı ;
Çatlağa bağlı olarak hasta tuvalete gitmek istemez ve kabızlığı giderek artar bu defa kabızlık daha şiddetli ağrıya neden olur.
Ağrı sebebiyle makat kendini gevşetemez ve hasta çok ıkınmak zorunda kalır. Anal füssür olarakta bilinen makatta çatlak dışkılama esnasında insanların anüs iç kısmında sanki cam kırıkları varmışcasına şikayetlere neden olur.

Hemoroid (basur) ;
Genellikle bu tür sorunlara neden olmaz ama sıkça suçlanır. Fakat kabızlık başlıkta bahsi geçen Hemoroid hastalığına neden olan bir vaka olduğunu bilmeli ve kesinlikle kabızlık sorununa geç kalınmadan çözüm bulunmalıdır.

Kanserle ;
Bağırsağın son kısmına yakın kanserler geçişi güçleştireceği için kısmi tıkanma sebebiyle boşaltımı zorlaştırabilir.

Makat siğilleri;
Tedavi edilmeyen siğiller giderek büyüyüp makatı ve hemen yukarısındaki bağırsak kısmını daraltabilir.

Makat darlığı ;
Yapılan ameliyatlar veya travma sonucu makatta kalıcı darlık olabilir, öyle ki makat açıklığı bir kalem kadar kalabilir.

Anal kanal basıncı yüksekliği;
Bazı kişilerde anal bölge kasları çok güçlüdür ve gevşetilmezi zor olur bu da dışkılamak için uzun süre tuvalette kalmaya sebep olabilir.

Zor dışkılama naıl geçer?
Tedavi sebebe yönelik olmalıdır, peklik çözülmelidir, hatalı tuvalet alışkanlığı normale getirilmelidir.
Çatlak, kanser, kondilom gibi hastalıkların ameliyatı yapılmalıdır. Makat bölgesi hastalıklarının en önemli sebebi tuvalette fazla kalmak ve gereğinden fazla ıkınmaktır bu sebeple alışkanlığınızı normale çekmelisiniz.

Kabızlık Sebebiyle Zor Boşaltma

En sık görülen sebeptir ve en doğru yaklaşım beslenmenin düzenlenmesidir.

Kabızlıkta Tüketilmesi Önerilen Gıdalar

Başka bir ciddi hastalık olmadığı kanıtlandıktan sonra tedavinin diğer bir deyimle barsağın öğrendiklerinin kalıcı olması  için doğal yöntemlerle tedavi planlanmalıdır.

Kabızlığın en doğru tedavisi kalın barsağın çalışmasını artırmaktır. Bunun için yapılması gereken kalın barsağı doldurmaktır. Bunu için yapılması gerekenler

– Her yemekte alışılmıştan fazla miktarda sebze yenmeli

– Her gün meyve yenmeli

– Her öğünde kepekli ekmek(market tipi kepekli ekmek)yenmeli

– Dışkılama belirli saatlerde tercihen hergün kahvaltıdan sonra yapılmalı.

– Tuvalette olabildiğince kısa kalınmalı.

– Bu önlemler yeterli gelmiyorsa her akşam bir-iki su bardağı kadar kepeği çorba,süt,yoğurtla karıştırılarak yenmeli

Dolan kalın barsağın kasılma sıklığı artar bu işlem 2-3 ay devam etmesi halinde yeni düzene alışan barsak aynı şekilde çalışmaya devam eder ve kabızlığı kalıcı olarak düzeltir.

Sinameki otu gibi barsak hareketini artıran doğal ürünlerle kabızlığın tedavisi barsakta kalıcı etki yapmadığı için vede giderek artan bir şekilde tüketimin artırılması gerektiği için geçici dönemler dışında önerilmez.

Op.Dr.Atilla KAYA

1 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. Doktor bey merhaba.Ben 3 ay önce makatımdaki siğilleri yaktırdım.Bu kadar zaman geçmesine rağmen akıntım var ve kanama yapıyor.Tuvaletimi yaparken canım yanıyor.Bu kalıcı bir durum mu yoksa iyileşme şansı var mı?
    Op. Dr. Nizam Kurtdere
    muayene ile değerlendirmek gerekir, akıntının nedeni enfeksiyon olabilir,kanamanın nedeni araştırılmalı,dışkılarken canınızın yanması da fissür gelişmiş olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018