Varis Teadvisi Nasıl Yapılır

Bu sayfada toplar damar hastalıklarının en sık görüleni varis hastalığı, tedavi seçenekleri, kaçınılması gerekenler, yan etkileri gibi bir çok konu hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Bir çoğumuzun hafife aldığı varis hastalığı ihmal edildiğinde kişinin özgürlüğünü elinden alan hatta yürümesine bile engel olabilecek sonuçlara neden olabilmektedir. O nedenle bu sayfayı önemsiyor ve sizler için sürekli yeni bilgilerle güncelleyeceğiz.

Varis nediri Nerelerde görülür?

Toplar damarlarda basınç arışına bağlı olarak damarların genişlemesi, kıvrılması ve uzamasıdır.

Toplar damar olan her yerde görülebilir ancak en sık görüldüğü yerler bacaklardır, daha seyrek olarak yemek borusunda, erkeklerde yumurtalıklarda, siroz hastalarında karın bölgesinde ve ellerde görülebilir.

Varisler Neden Olur ?

En sık görüldüğü yer olan bacaklardakinin bilinen en sık sebebi damarın içinde geri dönüşü engelleyen kapakcıkların bozulmasıdır bunun da en önemli sebebi genetik yani ailesel özelliktir.

Varis neden olur

Varis Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis genellikle hastanın kendisi tarafından doğru bir şekilde konur ve doktor tarafından onaylanır. Çok seyrek görülen derin damarların tıklaı olduğu yönünde şüphe varsa doktor doppler ultrasonografi ister.

Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ameliyat uzun yıllar uygulanmıştır ama son 10-15 yıldır devlet hastaneleri dışında giderek terk edilmiştir. Bunun yerine lazerle ameliyat, buhar yöntemiyle tedavi, titreşimle tedavi gibi ameliyat yöntemleri tarif edilse de ameliyatsız yöntemler tüm bunların kullanımını giderek azaltmıştır. Varis tedavisiyle ilgilenen kliniklerde tüm hastalar ameliyatsız yöntemlerle yok edilebilmektedir. Ameliyatsız yöntemler köpük, skleroterapi, radyo frekans ve lazerle yapılmaktadır ve 1 mm ile 25 mm arasındaki tüm varislerin tedavis yapılabilmektedir.

Varis İltihabı

Ağrı, şişlik, kızarıklık, ateş, bölgesel olarak ısı artışı, su toplanması gibi belirtiler eklenir.Bu belirtilerin hepsi veya bir kısmı görüldüğünde flebit teşhisi konur.Genellikle ciddi sorun yaşanmasa da çok çok seyrek görülen emboli denilen iltihaptan parça kopup akciğer damarlarını tıkaması riski vardır bu sebeple dikkatli olunmalı ve damar cerrahının kontrolünde tedavisi yaptırılmalıdır.

Hamile kadınlarda görülen varis sorunları

hamilelik döneminde gerek bebeğin yaptığı bası, alınan fazla kilolar, hareketsizlik ve hormonal etkilere bağlı olarak normalde daha hızlı şekilde genişlemektedir, doğumla birlikte büyük oranda düzelir.

  • Risk faktörleri;
    Ailesinde varis olanlarda varise daha sık rastlanır.
  • Sürekli ayakta durmayı veya oturmayı gerektiren meslek gruplarında daha sık görülür.
  • Hostesler, sekreterler, tezgahtarlar, sık seyahat edenler, ev hanımlarında varisle daha sık karşılaşıyoruz.
  • Hormonal nedenler de önemli risktir. Örneğin hamilelik ya da doğum kontrol hapı kullanımı varis ihtimalini arttırır.
  • Şişmanlık
  • Başka hastalıkların varlığı
  • Karın içi basıncını arttıran hastalıklar, tümörler gibi.
  • Sık doğum yapanlar
  • Cinsiyetin kadın olması

Dikkat edilmesi gerekenler;

  • Bol hareket yararlıdır.
  • Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın.
  • Bol giysileri tercih edin
  • Ayakkabı topukları 5 cm.den yüksek olmamalıdır.
  • Damarlara dışarıdan mekanik destek amaçlı basınçlı çorap giyilebilir.

Varis çorabı kullanmak gerekir mi?

Şikayetlerin azaltılması için etkili bir uygulamadır, tedavi edici özelliği yoktur ama hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bacağı tam kavrayan ölçüde alınmalıdır.

Sülükle varis tedavi olur mu?

Kirli kanı almak şeklinde bir tedavidir, sülüğün sağlıkta kullanıldığı yerler olsa da varisin tedavisinde hiçbir etkisi yoktur, tümüyle psikolojik etki yapar. Kanı emen sülük varise hiç bir katkısı olmaz. Çünkü sorun kanda değil damar içinde yer alan kapakcıklardadır.

Varis Tedavi

Kaç Çeşit Varis Vardır

En yaygın olan bacak varisleri akla gelir ama bacak dışında başka organlarda da görülür. Bunlar konumuz dışı olduğu için sadece isimleri yazılacaktır.

Vajinal (vulvar) varis;kadın cinsel organının dudaklarında görülür, bacaktakiler gibi yok edilir.

Yemek borusu (Ösefagus) varislerii; Siroz hastalığında görülür yemek borusu toplar damarları genişler.

Yumurtalık varisi (Varicosel);erkek yumurtalıklarındaki toplar damarların genişlemesidir. Kısırlık sebeplerindendir.

Basur (Hemoroid); Makat bölgesi toplar damarlarının genişlemesidir.

Varisin Belirtileri nelerdir?

Belirtileri olduğu yere, çeşidine ve düzeyine göre değişir.

Görülen şikayetler sıklık sırasına göre ;

Bacakta ağrı,sızlama,yanma daha çok alt bacak ve ayak tabanında hissedilir. Hastalar bacağına bir şey asılıyormuş yada bacağı patlayacamış gibi hissettiğini tanımlar.

Bacaklarda Yaygın kaşıntı

Dolaşım yetersizliği ve dokuya sıvı sızmasıyla oluşur.

İyileşmeyen Yaralar

Yara açılması varisin en önemli sorunudur ve en ileri safhası kabul edilir.Kan dolaşımının yavaşlaması sebebiyle cilt yeterince beslenemez ve ciltta yaralar açılır ve aynı sebeple yaralar iyileşmez.Kılcal varisler genellikle şikayet yapmaz ama bazı bacak sızlamalarında kılcal varisler yok edildiğinde hastanın şikayetleri düzelir.

Bacaklarda Ödem

Yanma hissinin sebebi kan dolaşımının yavaşlaması ve genişleyen damarlarda kan göllenmesidir.

Bacaklarda Lekeler oluşması

Dolaşımın bozulması ile oluşur. Oluşan staz deride kahverengi lekeler oluşturur. Tedavisi oldukça zordur.

Varisin Oluşma Sebepleri Nelerdir ?

Genetik yatkınlık
En sık görülen sebeptir,annesinde yada babasında varis olan bir kişide varis olma ihtimali % 90 dan fazladır.Ailesel olanlarda temel sorun kapakçıklardaki bozulmadır.Kapakçık bozulmasına bağlı oluşanlar seyrekte olsa ailede olmadan ortaya çıkabilmektedir.

Yaşam şekli
Dinlenmeyi seven, yürümeyen,saatlerce televizyon izleyen,çok oturan şahıslarda varis olma ihtimali daha yüksektir.Burda bacak kaslarının kirli kanı kalbe pompalama gücünün kullanılmaması sorundur.

Yapılan meslek
Hareketsiz bir şekilde ayakta durmayı gerektiren berberlik, cerrahlık, öğretmenlik gibi mesleklerde de bacaklar pompa görevini yapamadığından varis daha sık rastlanır.

Derin toplar damarların tıkalı olması
Derin toplar damarlar tıkandığında yük yüzeysel damarlara bineceği için varis ortaya çıkar. Tedavisi yapılmayan tek varis tipi budur çünkü derindeki tıkalıyken yüzeyel olanlarda yok edilirse kirli kanı taşıyacak damar kalmayacağı için ciddi sorun yaşanır.

Cinsiyet
Kadınlık hormonu olan östrojen toplar damarların dayanma gücünü azalttığı için genişlemesine sebep olabilmektedir.

Aşırı kilo
Toplar damar kanının geri dönüşünü güçleştirdiğinden şişmanlarda daha sık görülmektedir.

Müzmin kabızlık
Kronik kabızlıkta ıkınmaya bağlı basınç artışı sebep olabilir dense de bu ihtimal en az olandır..

Sık Doğum Yapmak
Bebek ve rahipm toplar damarlara basınç yapar ve genişletir.

Varis tedavi Yöntemleri?

Ameliyatla Varis Tedavisi

Uzun yıllardır varis tedavisinde kullanılan ameliyatlar teknolojiyi takip etmeyen klinikler dışında tümüyle terk edilmiştir.Haftalarca süren yatak istirahati, bandaj uygulamaları, ameliyat izi ve yüksek maliyetler ve bunlara benzer bir çok sebeple ameliyatla tedaviler yerini tamamen ameliyatsız ileri teknoloji yöntemlerine terk etmiştir. Ameliyat genellikle devlet hastanelerinde yapılan en eski yöntemdir. Ameliyatta cilt kesilir toplar damar bağlanarak kesilip alınır. Sadece kalın olanlar alındığı için tekrar ihtimalinin % 60 lara kadar çıktığını gösteren yayınlar vardır. Varis tedavisine odaklanmış kliniklerde asla uygulanmayan bir yöntemdir.

Köpükle Varis Tedavisi

Ameliyatsız varis tedavisi için bir çok yöntem uygulanmaktadır. Bunlardan biri de köpük yöntemidir. Varis tedavilerinin içinde en etkili ve hem hasta hem de hekim için avantajlı olanı diyebiliriz. Tüm varisler için uygulanabilir olması da en etken faktördür. Bu uygulamanın başarı gösterme olasılığıysa %100 denilebilir.

kopukle-varis-tedavisi

Köpükle varis tedavisi nedir ?
Köpük denildiğinde akıllara bildiğimiz şampuan veya sabun köpüğü gelmektedir. Bu da kafalarda çeşitli soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır. Aslında köpük denilmesi benzerliğinden dolayıdır. Aslında enjekte edilen bir ilaçtır fakat hava ile birleştiğinde köpük şeklini almaktadır. Dolayısıyla yanlış anlamalar olmasını gerektirecek bir yöntem değildir. Bu köpük ise daha sonra böbrekler tarafından dışarı atılmaktadır.

Köpükle Varis Tedavisinin Avantajları

Bu yöntemin avantajları epey fazladır. En önemli avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz;

– Ameliyat stresi olmaz. Narkoz ve benzeri uyuşturucu yöntemleri kullanılmaz.
– İşlem sadece 10 dk kadar sürer.
– Gerek hastanede, gerekse evde herhangi bir istirahate ihtiyaç duyulmaz.
– Kişi uygulama biter bitmez iş, sosyal ve özel hayatına devam edebilir.
– Kesi, dikiş olmaz. Dolayısıyla pansuman vs. gerektirmez.
– Çorap ya da bandaj gerekmez.

Lazerle varis tedavisi

Lazerle tedavisi iki şekilde yapılmaktadır cilt kesilmeden yani cildin üzerinden uygulanan lazer tedavisi ve damarın içinden uygulanan lazer tedavisi. Damar içinden uygulanan lazer tedavisi verimsizliği sebebiyle giderek daha az uygulanan bir yöntemdir, bir tür ameliyat olduğu için ayrı sayfada anlatılmıştır. Cilt üzerinden uygulanan lazer tedavisi daha çok kılcal damarların tedavisinde kullanılmaktadır. Tedaviye alınan hastaların büyük kısmı var olan sızlamaların düzeldiğini tarif etmektedir. Fiziki anlamda ciddi sorun yapmasa da özellikle etek giyen bayanlarda görsel kirlilik sosyal sorun olmaktadır. Erkeklerde kıl olduğu için görsel sorun olmamaktadır. Kılcalların tedavisinde en yaygın kullanılan tedavi radyo frekans ve lazerdir.İki yönteminde avantajları vardır.

Tedavisi ertelenen kılcal varisler giderek daha hızlı yaygınlaşmaktadır bu sebeple var olanların tedavi edilmesi yaygınlaşmayı da engellemiş olur.

Yüksek ısı enerjisi taşıyan ışığın damara uygulanmasıyla yapılan bir tedavidir. Çeşitli yöntemlerle soğutulan cilt üzerinden uygulanan yoğun ışığın daha koyu renkli olan varisin içindeki kan tarafından tutularak ısınıp yok olması prensibine dayanır.70-90 dereceye kadar ısınan damar duvarı ve içindeki kan hücreleri tahrip olur ve vücut tarafından taşınarak yok edilir.Uygulanan kılcallar için kalıcı tedavi sağlar yani tedavi olan damar sonsuza kadar kaybolur başka bölgelerden tekrar kılcal damarlarda genişleme olabilir.

Exotherme Lazer

Exotherme lazer Fransız Osyris firması tarafından geliştirilmiş özellikle kılcal damar çatlamaları konusunda etkili bir cihazdır. Bu güne kadar geliştirilmiş olan lazerlere bir çok üstünlük eklenebilmiştir. 980 nano metre diot lazerin bir çok yönden geliştirilmesi sayesinde farklı tarzda etkili olması sağlanmıştır. Türkiye’ye yeni gelen cihaz az sayıda yerde kullanılmaktadır, muhtemelen önümüzdeki sezonda hızla yaygınlaşacaktır.

Exotherme Lazer Üstünlükleri

– Deri koruması mutlaktır, yanıklara neden olmamaktadır, bu sayede her mevsimde uygulanabilir ve leke yapmaz.
– Toplam verilecek enerji saniyenin onda biri kadar aralıklarla üç parça halinde verir bu sayede acı ve ağrı olmaz.
– Geçici kızarıklık minimaldir ve saatler içinde düzelir
– Kafaya entegre soğutma ünitesi sayesinde aynı anda soğutarak ilerlemektedir, aynı anda soğutma sistemi ek bir uygulama gerektirmediği gibi acı ve yanık oluşumunu engellemektedir.
– Varisin o anda yok olduğunu hastanın kendisi de görebilmekte ve bu sayede hasta açısından güven telkin etmektedir.
– Sonuç nettir ve işlem esnasında varisin silindiği görülür, diğer lazerler gibi uygulayıp sonucun görülmesi için bir ay beklemek gerekmez.
– Doz aralığının net belirlenebilmesi
– Entegre kamera sayesinde damarların on kat büyük görünmesi hedefin daha iyi belirlenmesini sağlar.

Exotherme’nin olumsuz yönleri
– Yüksek yatırım maliyeti vardır bu sebeple yaygınlaşamamaktadır.
– Çok yaygın kılcal damar vakalarında ikinci seans gerekebilir.

Cihazın olabilecek yan etkileri engellenmiş olduğu için ince varislerin tedavisi yanı sıra benzer damarsal hastalıkların tedavisinde’de kullanılmaktadır.

Yüzde kızarıklık (rozasea); Hastanın özellikle elmacık kemiklerinin üstü kırmızıdır, heyecanlanma, koşma gibi durumlarda daha da belirginleşir. Kırmızılık tedavi sonrası tama yakın düzelir.

Örümcek ağı varisler; Bacaklar yanı sıra burun, yüz bölgesinde görülebilen kılcal varislerdir ve kolaylıkla tedavi edilebilir.

Hemanjiom; Chery, anjioma gibi damarsal sorunlardan büyük olmayanlarda oldukça etkilidir. Büyük olanların derinliği fazla olduğu için yetersiz kalır.

Gül lekesi (spider anjioma); daha çok yüz bölgesinde görülen değişik boyutta damarlanmadır, diğer damarsal sorunlar gibi bir seansta tedavi edilebilir.

Radyo frekansla varis tedavisi

Kılcal ve orta kalınlıktaki genişlemiş damarların tedavisinde kullanılır.Damar cilt üzerinden uygulanan radyofrekansları yardımıyla ısıtılarak yok edilir.Etkisi uygulama anında görülür. Cihaz damara dokunulduğu anda damar kaybolur, bir damara tek seans genellikle yeterli olmaktadır, seyrek olarak 2. seans gerekebilir. Radyofrekansla tedavisi giderek yaygınlaşan bir tedavi şeklidir. En büyük özelliği uygulama esnasında varisin görselliği kaybolur.

Skleroterapi

Damar iç yüzeyini kimyasal olarak tahriş edip büzüştürerek kapanmasını ve vücut tarafından metabolize edilerek yok edilmesini sağlama esasına dayanır. Uzun yıllardır bir çok ilaç kullanılmıştır. Uygulama kolaylığı başarısının yüksek olması,tekrarının az olması. hasta rahatlığı yönünden üstünlükleri sebebiyle yaygın olarak kullanılan ve giderek yaygınlaşan bir yöntemdir. İlacın damara veriş tarzı ve sonraki uygulamalar değişebilir. Eski tedavi yönteminde ilaç uygulandıktan sonra bacağa elastiki bandaj sarılırdı. Genel hasta rahatlığını kısıtlaması, fazla pıhtı olması ve ayakta şilik yapması gibi sebeplerle artık tedavi sonrası bandaj uygulanmamaktadır.

Avantajları

– Hasta memnuniyeti tamdır
– Yatırım maliyeti yoktur
– Kılcal damar çatlamaları dışındaki tüm varislere uygulanabilir
– Ayaktan uygulandığı için iş gücü kaybı olamaz aynı anda işe dönülebilir
– Ameliyatla tedavi edilebilen tüm varisler tedavi edilebilir
– Ağrısız bir tedavi şeklidir
– Tecrübeli ellerde pıhtı oluşturulmaz

Varis tedavi ücretleri

Ameliyatsız varis tedavi ücretleri SGK’sı olanlara 1000 TL’den başlayarak 7500 TL’ye kadar çıkabilmektedir. SGK’lı olmayan hastalar ise ücretin iki katını ödeyecektir.

Varis Tedavi Klinikleri

Türkiye’de 6 şubeyle en yaygın ağa sahip klinik İdea Klinik şubeleridir. Her şubesinde fleboloji uzmanı bulunmaktadır. Kliniklerin yada hastanelerin bir çoğunda tedavi yapılmaktadır ancak her tedavi merkezi elindeki teknoloji ile sınırlıdır.
Bazı yerler hiçbir teknoloji barındırmadığı için sadece ameliyat önerirken, muayenehane düzeyindeki yerler daha çok skleroterapi öenrmektedir.
Sadece damarsal sorunların tedavisiyle ilgilenen merkezler bu konudaki tüm teknolojiye sahip olma gereği duyarlar ve hastalarına tüm tedavi seçeneklerini sunabilirler. Hastalığın tedavisini yapan bir çok klinik olsada Sağlık Bakanlığından damar cerrahisi merkezi ruhsatına sahip tek klinik Idea tedavi merkezidir…

Varis Tedavisi Olunmazsa Ne Olur ?

varis tedavisi olunmazsa

Rahatsızlık bu evredeyken çok fazla ciddiye alınmaz, çünkü şikayetleri çok değildir. Kadınlar erkeklere nazaran kozmetik bakımdan biraz daha rahatsız olabilir. Fakat ağrı şikayetleri çok yoğun olmadığından fazla umursanılmaz.

Yalnız bir çok hastalıkta olduğu gibi önemsenmeyen ve ciddiye alınmayan rahatsızlıklar aradan zaman geçip ilerleme gösterdikten sonra kişiler daha zor bir süreçe girmektedirler.
Çünkü hastalık ilerleme gösterdikçe hem ağrı, kramp, kaşınma, sızlama gibi şikayetler olacak hem de varisler görüntü olarak hiç hoş durmayacak şekillere dönüşebilecektir.

Bildiğimiz gibi varisin tanımı toplar damarların genişlemesidir. Bu bozuklukların olmasında ki en büyük etkende meslek icabı çok uzun süre ayakta durmak veya oturmaktır.

Kılcal Damar Nedir?

Ana damarlara yardımcı olan maximum 2mm kalınlığında olan damarlara ise kılcal ismi verilmektedir. Halk arasında kılcallarda oluşan fizyolojik bozulmalarda varismiş gibi algılanmaktadır. Ancak kılcallar daha çok ziyade estetik bir sorun olarak değerlendirilmektedir. Kılcallarda oluşan bozulmalar herhangi bir sağlık problemine neden olmazlar.

Toplardamarlarda ortaya çıkan genişlemeler devamlı olarak ilerleme eğilimindedir. Yani zaman içerisinde varisler kalın ve büyük varislere dönüşebilir. Yaşanan şikayetlerde ve dozajlarında artış görülebilir. Ancak kılcallarda işleyiş bu şekilde değildir. Kılcallar büyüme eğiliminde değil, yayılma eğilimindedir. Yayılarak örümcek ağına benzer bir görüntüye neden olurlar. Bu durumda özellikle kadınlarda estetik açıdan istenmeyen görüntülere neden olur.

Kılcal Damarlar Neden Olur?

Kılcalların neden ortaya çıktığı henüz net olarak bilinmemektedir. Ancak hekimler tarafından kabul gören bazı nedenleri bulunmaktadır.

Genetik bu faktörlerden biridir. Toplardamar genişlemesi sorunlarında ailesel yatkınlığı olanlarda daha sık görülmektedir. Kılcallarda aynı şekildedir. Genetik olarak yatkınlık bulunması risk oranını arttırmaktadır.

Hormonal Değişimler

Kadınlar hayatları boyunca pek çok hormonal değişim yaşamaktadır. Bu değişimler sırasında vücutta da değişiklikler hatta kimi zaman aksaklık denebilecek sorunlar oluşmaktadır. Kılcallarda bunlardan birisidir. Örneğin gebelik gibi hormonal değişimlere neden olan bir durum kılcalların oluşmasına, oluşmuş olanların ise yayılmasına neden olabilir. Bu tür sorunlar genellikle gebelik sonlanıp hormonlar normale döndükten sonra kendiliğinden yok olmaktadır.

Hormonları etkileyen doğum kontrol ilaçları da sorunun tetikleyicileri arasında sayılabilir.

Güneş Işınlarına Maruz Kalmak

Güneşin ciltte lekelenme gibi sorunlara neden olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Ancak güneş yalnızca cilde değil cilt altındaki kılcalları da olumsuz etkilemektedir. Güneş ışınlarına maruz kalmak hem varislerin hem de kılcalların tetikleyicisi olabilir.

Belirtileri Nelerdir?

Yazımızın içerisinde de belirttiğimiz gibi kılcallar ciddi bir sağlık sorunu değildir.  Bu sayede rahatsız edici belirtileri yoktur. Hastaların bir kısmında sızlama şikâyeti görülebilir ancak genellikle şikayete neden olmaz. Sorun şikayetlerle değil görsel olarak kendisini gösterir.  Morumsu ve kırmızımsı renkte, örümcek ağı gibi olan yapılardır. Zamanla genişleyip büyük çaplı varisler olmazlar. Bunun yerine yayılma eğilimindedirler. Müdahale edilmezse örümcek ağı gibi yayılır.

Kılcal Damar Çatlaması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Örümcek ağına benzer kılcallar estetik açıdan rahatsız edici olabilir. Özellikle kadınlar için. Bu nedenle herhangi bir sağlık sorunu teşkil etmese dahi hastalar tarafından tedavi talep edilmektedir. Sorunun birkaç farklı tedavi uygulaması bulunmaktadır.

Lazer Tedavisi

Lazer cihazı estetik alanında kullanımı ile herkes tarafından bilinmektedir. Lazer cihazı yalnızca estetik amaçlı değil sağlık alanında da başarı ile kullanılmaktadır. Bunlardan birisi de varisler ve kılcalların tedavisidir. Uygulama cilt üzerinden ve damariçi şeklinde uygulanmaktadır. Damar içi uygulanan teknik toplardamar genişlemelerinde, cilt üzerinden uygulanan ise kılcalların tedavisinde kullanılmaktadır.

Cilt üzerinden uygulanan lazer açık rengi sayesinde cilde zarar vermez yalnızca renk değişimi yaşamış kılcalları tahrip eder. Yüz bölgesindeki kılcalların tedavisi için oldukça elverişli bir tekniktir. Lazer cihazının yaydığı yüksek ısı sayesinde damarlar tahrip edilerek sorun ortadan kaldırılır.

KIlcal Damar Çatlaması Bitkisel Tedavi

Asla böyle bir beklentiniz olmasın, nasıl çürük dişinizi bitkisel ürünlerle tedavi edemezseniz kılcallarınızı da bitkisel tablet, krem veya herhangi bir ürünle geçiremezsiniz. Boşa para vermeyin, boşa ümitlenmeyin.

Varisten korunmak için neler yapılabilir ?

Hastalık başlamadan önce veya başlangıç evresinde aşağıda sıraladığımız tedbirleri almanız sizin açınızdan mutlak değerde fayda sağlayacaktır.

* Sık sık hareket etmelisiniz. Sürekli ayakta durmanız gerekiyorsa sabit durmamalı ayaklarınızı hareket ettirmelisiniz.
Oturmak zorundaysanız yine aynı şekilde otururken ayaklarınızı sık sık hareket ettirebilirsiniz. Otururken bacak bacak üstüne atmamanızda fayda vardır.

  • Günde en az 30-40 dk Yürüyüş, koşu, yüzme gibi kasları çalıştıracak sporlar yapabilirsiniz.
  • Soğuk su iyi gelmektedir. Sauna, hamam ya da plajda güneşlenmek gibi faaliyetlerden uzak durmalısınız.
  •  Çok yüksek topuklu ayakkabılar giyilmemeli rahat ayakkabılar tercih edilmelidir.
  •  Dar ve sıkı giysiler tercih edilmemelidir. Kan dolaşımının rahat bir şekilde olmasını engelleyici tarzda giyimlerden kaçının. Bol giysiler tercih edin.
  •  Günde 2 lt kadar su içmenin bir çok hastalık için faydası vardır. Bu varisler içinde geçerlidir.
  •  Alkol veya sigara gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmalısınız.Alıntı
    Prof Dr Onur Gürer

    http://www.phlebology.org/patient-information/online-vein-self-assessment-vein/what-is-ceap

http://www.varistedavi.gen.tr/varis-tedavi-edilmeli-mi

Detaylı bilgi almak için http://www.varisistanbul.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

http://www.sislivaristedavisi.com/varis-kimlerde-gorulur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018