Şah damarı tıkanıklığı belirtileri

Beyne giden en büyük atar damarımız olan  şah damar sağ ve sol olmak üzere 2 tane bulunmaktadır. Şah damarı tıkanıklığı karşımıza daha çok baş dönmesi ve göz kararması şikayetleriyle gelmekte olup, günlük yaşamda bu tür şikayetler hepimizin başına gelebilecek durumlardır. Stres gibi basit bir durumdan, baş dönmesi ve göz kararması beyne giden damarların tıkanıklığına kadar birçok nedeni olabilir.

Şah Damar Tıkanması

Karotis arter (şah damarları) boynun her iki tarafında beyninize oksijenli kan taşıyan büyük atardamarlardır. Bu damarlardan biri daraldığı yada tıkandığı zaman beyninize yeteri kadar oksijen taşınamaz ve damarın daralmasına bağlı olarak beyine giden kan miktarı daralma oranında azalır. Hasta şikayetleri yani klinik bulgular bu daralmanın derecesine göre değişir.

Daralma önceleri kendini baş dönmesi ve göz kararması gibi bulgularla gösterebilirken ilerleyen zamanlarda şikayetler artar ve önlem alınmazsa geçici veya kalıcı felce ve en kötüsü de ani ölüme sebep olabilir.

Şah damarı tıkanıklığı teşhisi nasıl konur

Teşhis muayene, doppler ultrason ve gerekiyorsa anjiografi ile konur, bu tetkikler aynı damarda daralmanın düzeyi ve yapılacak tedavinin şekli hakkında da bilgi verir.

Şah damarı tıkanması tedavisi nasıl yapılır
Tedavi cerrahi ve ilaç tedavisi kullanılır. Cerrahi tedavide (CEA-karotid endarterektomi) damar açılarak içersindeki kireçlenme temizlenir. Bu ameliyatı uzun süredir hastayı uyutmadan (hastanın bilinci tamamen açık) bölgesel anestezi ile uygulamaktayım. Saygın Amerikan tıp dergisi Vascular Endovascular Surgery’de 2012 yılında yayınladığım makalemde de belirttiğim gibi hastayı uyutmadan uygulanan ameliyat şeklinin genel anestezi verilerek yapılan ameliyata göre belirgin üstünlükleri vardır. Bölgesel uyuşturmayla yapılan ameliyatın narkozala yapılana kıyasla daha az risk taşıdığı bilinmektedir.Uygun vakalarda stent te kullanılır.

İlaç tedavisi geçici kısmi rahatlama sağlasa da tam iyileşme sağlamaz

Op.Dr.Onur GÜRER
Damar Cerrahisi Uzmanı

1 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. acıklamar harika teşekkürler doktorlarımıza

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018