Kapalı Makat Çatlağı Ameliyatı

Anal Fissür (Makat Çatlağı) tedavisi için bir çok ameliyat tarif edilmiş ve zaman içerisinde uygulanmıştır. Çeşitli olumsuzlukları sebebiyle bir yöntem hariç diğerleri zamanla terk edilmiş ve tüm dünyada en iyi olarak kabul edilen L.İ.S ( lateral İnternal Sfinkterotomi ) ameliyatında ortak konsensüs oluşmuştur. Hali hazırda yapılan makat çatlağı ameliyatlarının büyük çoğunluğu bu şekilde yapılmaktadır. Lazerle makat çatlağı gibi kelimelerle hastaların aklını çelmeye çalışanları bir tarafa bırakırsak dünyada uygulanan tek ameliyat vardır. L.İ.S veya kısaca sfinkterotomi denmektedir.

Makat çatlağında uygulanan LİS ameliyatında yapılan işlem çatlağın iyileşmesini engelleyen 2-3 kibrit çöpü kalınlığındaki kasın kesilmesi işlemidir. Yani temel amaç kontrolsüz kasılan bu kasın gevşetilmesidir.

Ameliyatlara geçmeden önce şunu belirtmeliyim;
Fissür tedavisinde tedavi tercih sırası şöyle olmalıdır
İlaç tedavisi; Anuflex veya benzeri ilaçlar 2 hafta kadar kullanılmalıdır, anuflex % 40-50 ihtimalle fissürün tamamen iyileşmesini sağlar
Botox tedavisi; enjeksiyon şeklinde uygulanan 1 dakikalık bir tedavidir, doğru dozda yapılırsa % 95-98 ihtimalle fissürü tamamen iyileştirir.

Ameliyatla tedaviler;

L.İ.S ameliyat 2 şekilde yapılır

Temelde yapılan işlem aynı olmakla birlikte kesilen cilt miktarı farklıdır.

Açık makat çatlağı ameliyatı

Kası kesebilmek için anüs derisi bağırsağa doğru 3-3.5 cm lik kesilerek kas açığa çıkarılır ve kas uygun şekilde kesilir. Oluşan bu 3-3.5 cm lik cilt kesiği açık bırakılabilir yada dikilerek kapatılabilir. Kapalı yönteme göre çok daha fazla ağrı olur,kanama,iltihaplanma riski daha yüksektir.Kesi büyük olduğu için iyileşme süresi çok daha uzundur. Yara dikilirse iltihap ve apse riski artar, açık bırakılırsa iyileşme süresi ayları bulabilir.

Kapalı makat çatlağı ameliyatı

Anüsün boyluca kesilmesine ihtiyaç duyulmaz, 1-1.5 cm delik açılır bu delikten girilip ince aletle kas görünür hale getirilir ve kanamayı azaltacak cihaz yardımıyla kesilir.Yapılan ciltteki kesik dikiş atmayı gerektirmeyecek kadar küçük olduğu için dikiş atılmaz.Ağrı açık ameliyata kıyasla çok azdır,kanama,iltihap riski yok diyecek kadar düşüktür,iyileşme günler içinde gerçekleşir. Doku içinde yapılan işlem aynı olduğu için hastalığın tekrarlama ihtimali aynıdır ve % 1 den azdır.

Anal Fissür Ameliyatı

Her iki yöntemde de anüste kısmi deformasyon gelişir ancak kapalı yöntemde kesilen yer daha küçük olduğu için deformasyon açık yönteme kıyasla çok hafif olur.
Yazan
Op.Dr.Atilla KAYA Proctoloji Uzmanı

Kaynak
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bjs.1800760504

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018