Aşırı Gaz Çıkarma

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. MAKAT HASTALIKLARI BİLGİ Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.

Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

191 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. Hocam merhaba 1 hafta önce bende büyük abdesttimi yaparken makattan kan gelmişti ertesi gün geçti šmdi ise karnimda bir şişlik,kaşıntı türü gibi bir şey hissediyorum karnımın alt tarafında tuvaleti yaparken gaz çıkartıyorum sürekli meydan kaynaklanıyor acaba hocam
    Op Dr Ergun Aygören
    makat kanamalrında mutlaka anoskopi muayenesi yapılmalıdır.gelirseniz muayene ile dğereldnrip sorunu tespit edebiliriz

  2. hocam ben badibulding yapıyorum günde ortalama 15 yumurta beyazı tüketiyorum ve her 15 dk da bir gaz çıkarıyorum ve öyle boş gaz deyil aşırı keskin bi kokusu oluyor çok rahatsız edici mesala geceleri çok oluyo sanırım sabah kaldığımda okadar yoğun bi koku oluyo ki en az 1 saat odaya kimse girmiyo ayrıca bazen geceleri koku çok yoğun olduğunda uykudan kalkıyorum yani çok kötü çürük yumurta gibi ben bu konuda çözüm istiyorum beni çok rahatsız ediyo yardımcı olursanız sevinirim
    Op Dr Atilla Kaya
    Yumurtayı sindiremediğiniz içindir miktarını azaltmalısınız

  3. Dr atilla bey reflor kapsül satan firma ile anlaşmanızmı var iki lafınızdan biri reflor kapsül.O ilaç fayda etseydi bu kadar ortalık osuruk kokmazdı geçiniz lütfen1
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Hangi firmanın ürettiğini bile bilmiyorum ama o sınıfta bildiğim tek flora düzenleyicidir.Bu yazdığınız yakışıksız.

  4. Hocam benim gaz şikayetim üzüm tahın helva brokoli yersem cok gaz yapıyor ne yapmalıyım tüketeyimmi yoksa ne yapayım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Idea Klinik Genel Cerrahi Uzman
    Yiyecekler fazla gaz yapmaması için iyi çiğnenmeli,ağız kapalı yemek yenmeli,yemek yerken konuşulmamalı.Gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınılmalı. Şikayetler devam ederse muayene olmalı ve gerekirse batın ultrasonografisi yaptırmalısınız.
    Geçmiş olsun

  5. Merhaba hocam yaklaşık 6-7 ay evvel basurun olduğunu fark ettim henüz çok küçük fark eder etmez aile hekimine gittim bi kaç ilaç ve krem verdi iyi gelmişti wc ye rahat çıkabiliyordum fakat son bir iki aydır sürekli yoğun bi şekilde gaz çıkarıyorum gaz çıkaramadığım zamansa karnım şişiyo ağrıdan ölüyorum neredeyse büyük bi hastaneye de gitmeye korkuyor ve utanıyorum ilerleyen zamanlarda bana daha sıkıntı yaşatırmı ne yapmalıyım
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Idea Klinik Genel Cerrahi Uzman
    Barsak gazlarının en önemli kaynağı yemek yerken yutulan havadır.Yiyecekler fazla gaz yapmaması için iyi çiğnemelisiniz,ağız kapalı yemek yemelisiniz,yemek yerken konuşulmamalısınız.Gaz yapıcı yiyeceklerden kaçınılmalı. Şikayetler devam ederse muayene olmalı ve gerekirse batın ultrasonografisi ve başka tetkikler yaptırmalısınız.
    Geçmiş olsun

  6. hocam bende de gaz problemi var sürekli geiriyorum ve kokullu gaz çıkarıyorum mide bulantısı oluyor ben behçt hastasıyım düzenli kullandığım ilaçlar var mide koruyucusuda dahahil aslında endişeleniyorum behçetmi rahatsız ediyor yoksa basitbir gaz problemimi doktoro gittim bana açıklama yapmadan endoskopi ve kolonoskopi istediiler açıkçası biraz tedirgim oldum ne dersiniz..
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Idea Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
    aşırı gaz ve şişkinlik şikayetlerinde mide ve kalın barsakların,safra kesesinin tetkik edilmesinde fayda var. Doktorunuz bu açıdan iyi düşünmüş.Bu arada ağzınız kapalı olarak, gıdaları çok iyi çiğneyerek yemek yiyin.Hızlı yemeyin,yemek yerken konuşmayın.Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durun. Gün içinde tempolu yürüyüş yapın. Akşam geç saatlerde yemek yemeyin.
    Geçmiş olsun

  7. Hocam sürekli gaz cikartiyorum girtlagimdan hırıltılı geliyor gogus kafesimde ağrı oluyor geceleri yatamiyorum ağrı arkamada vuruyor ne yapabilirim hocam
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Bakırköy Idea Klinik Genel Cerrahi Uzmanı
    Sırta vuran göğüs ağrısı önemli bir belirti,kalp hastalığı olabilir. Kalp hastalığında bazen gaz şikayetleri de eklenebilir.Kalp hastalığı açısından dahiliye veya kardiyolojiye muayene olmalısınız.Gaz için bazı önlemlerle rahatsızlığınızı azaltabilirsiniz.Ağzınız kapalı olarak yemeklerinizi çiğneyin ve çok çiğneyin.hızlı yemek yemeyin,yemek yerken konuşmayın(konuşunca çok hava yutulur).Gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durun.
    Geçmiş olsun

  8. selam atilla Kaya hocam öncelikle buradaki saglik problemlerine yardimci oldugunuzdan dolayi tesekkur ederim. Hocam ben bir bardak su bile icsem genelde pesine geyiriyorum. Ve asiri sikca vagattan gaz cikariyorum. Ama bir yorumunuzda okudum ayaklari sicak tutalim dediniz. Benim ayaklarim kolay kolay isinmiyor. Vede buyuk abdestim ne kabiz nede ishal. Yumusak oluyor ne onerirsiniz .bununla alakali buyuk abdes testi yaptirdim yumusak doku hicbir bakteri bulunamadi yaziyordu sayigilarimla hocam
    Op.Dr.Atilla Kaya
    Genirilen gaz yutulan gazdır beslenirken gaz yutmayın, bağırsaklardaki gaz mikroplarla oluşur onun için de reflor kapsül kullanabilirsiniz.

  9. Azerbeycan dogalgaz hattina rakip bir gaza bagirsaga sahibim hocam buna ne diyosunuz iki doktora gittim doktor asansorden inmeme izin vermedi gaz maskesiyle karsiladilar ve isyerimde iki kez patlama yasandi yarali yok hepsi zaten gazdan ölmus allahtan rahmet kalanlarina sabir

  10. Merhaba hocam uyurken çok gaz kaçırıyorum gündüz ayaktayken bile tutamıyorum isteksiz bi sekilde kaciriyorum toplumdan uzaklasmaya basladim bunun icin ne yapmam gerekiyor …
    Simdiden tesekkurler…
    Op Dr Atilla Kaya
    gaz yapıcı gıdaları tespit edip hayatınızdan çıkarın prebiotik yoğurt yiyin

  11. merhaba hocam ben bundan yaklaşık 7ay önce anal fistur ameliyatı oldum ameliyattan sonra aşırı derecede gaz çıkarmaya başladım ve gaz kaçırmaya da başladım ne yapalibilirim acaba teşekkürler
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Idea Klinik Bakırköy Şb. Proktoloji Uzmanı
    Fissür ameliyatında makatı kasan adele kesilir. Bu ameliyat dünyanın her yerinde kabul edilmiş bir tekniktir.Nadiren de olsa gaz ve dışkı tutamama gibi yan etkisi vardır.Kaçırmamaya bir çare yok ancak barsaklarınız fazla gaz yapmasın diye önlem alabilirsiniz.Yiyecekleri iyi çiğneyin,ağzınız kapalı yemek yiyin,yemek yerken konuşmayın ve gaz yapıcı yiyeceklerden sakının.
    Geçmiş olsun

  12. Meraba hocam benim midem bazen felaket sekilde agriyor nefes bile alamiyorum iki buklum oturuyorm nerdeyse bazen gaz cikardigim durumlarda rahatliyorrahatliyorum bazende hic gaz cikarmadigim oluyor agrinin kendiliginden gecmesini bekliyorum oylece sizce ne yapmaliyim sebebi ne olabilr
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Idea Klinik Bakırköy Şb.Genel Cerrahi Uzmanı
    Mide ve safra kesesine yönelik tetkikler(karın ultrasonu,endoskopi gibi).Gaz için bazı önlemler alınabilir.Yiyecekleri iyi çiğneyin,ağzınız kapalı yemek yiyin,yemek yerken konuşmayın ve gaz yapıcı yiyeceklerden sakının.Yürüyüş yapıp atmaya çalışın.
    Geçmiş olsun

  13. Hocam benim büyük sıkıntım aşırı ve kötü
    kokulu gaz çıkarmak.Ben sosyal hayatı düzenli yaşayan bir insanım.
    Bana ne yapmamı önerirsiniz?

    Op. Dr. Atilla KAYA
    Gaz yapıcı gıdaları tespit edip hayatınızdan çıkarın günlük prebiotik yoğurt tüketin yada neoflor kapsül alın

  14. bende surakli gaz cikariyorum ne yapmam lazim cok utaniyorum surekli sikiyorum kendimi ne olur yardimci olunn
    Op.Dr.Seher ŞİRİN
    Makat bölgenizde bir sorun olup olmadığını anlamak için muayene olmanız gerekli. Idea Klinik Makat hastalıklarında deneyimli bir kliniktir.Bu sürede gaz yapıcı yiyeceklerden uzak durun.Ağzınız kapalı olarak çok iyi çiğneyerek yemek yiyin.
    Geçmiş olsun

  15. Hocam bende günde en az 70-80 defa gaz çıkarıyorum midemde de yanma hissi oluyor bazen nedeni ne olabilir ve ne önerirsiniz?
    Op.Dr. Seher ŞİRİN
    Mide ve safra kesesi bozukluklarında gaz şikayetleri olabilir.Bu açıdan tetkik edilmelisiniz.İyi çiğneyerek ve ağzınız kapalı,yavaş yemek yiyin.Yemek yerken konuşmayın.Gaz yapıcı yiyecek ve içeceklerden sakının
    Geçmiş olsun

  16. 20 – 25 i birak aksama kadar 10 dk da bi gaz birakiyorum
    Op.Dr.Seher Şirin
    Gazınızın fazla olmaması için yiyeceklerinizi çok iyi çiğnemelisiniz.Yemek yerken ağzınızı kapatarak yeyin. Gazlı içeceklerden ve gaz yapan yiyeceklerden uzak durun.Eğer gazınızı tutamama probleminiz varsa makat bölgesinden muayene olmalısınız.
    Geçmiş olsun

  17. Hocam ben beslenmeme son 2 aydır dikkat eden bir insanım hiç bit gaz yapıcı yiyecek ve içecek kullanmıyorum Yalnız bende hiç bitmeyen bir gaz sorunu karın ağrısı ve ağıza acı su gelmesi gibi rahatsız edici hastalıklar var prebiyotik yoğurt reflör de kullandım ama azalmadı geçen hastanede dahilihide muayene olduktan sonra kan idrar gaita tahlilleri yaptırdı.m bunun sonucunda gastrit olduğumu söyledi ayrıca kan sonuçlarında bağırsak değerlerimin olduğundan fazla olduğunu söyledi ne yapmam gerekiyor…?Şimdiden Teşekkürler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    İlaçlar yazmıştır bence kullanın geçer

  18. Merhaba hocam,
    Benim sorunum 8 ay once okula giderken asiri soguga maruz kalmistim ondan sonra adiri gaz cikarmaya basladim ama gazimi da tutamiyorum artik. Olur olmadik yerde kaciyorr ve cok zor durumda kaliyorum. Reflor ictim 1 kutu ama fayda etmedi. Yakında okula basliyacagim ama bu durumda okula gitmem cok zor. Bu surecte asiri kilo kaybettim cunku yemek yemiyorum ki gaz olmasin diye. Lutfen hocam bana bir yol gsterin .Psikolojm berbat durumda sosyal hayatim bitti. S

    Op.Dr.Seher Şirin

    Yemek yiyin ama gaz yaptığını tespit ettiğiniz gıdaları tüketmeyin, mutlaka gıdalarla ilgilidir

  19. Merhaba nasıl anlatacagimi bilmiyorum ama çok caresizim lütfen bana yardım edin. Benim aşırı gaz çıkarma sorunum war gündüz hiç bir sorunum yok ama akşam yattiktan sonra aşırı çok oluyor :( insanların benle dalga geçmesinden anlamakta yoruldum yardım edin :( Lütfen bana bir cevap verin bir yol gösterin üniversite okuyorum ve yurtta herkes benle dalga geçiyor akşam bu kadar gaz çıkarmam nasıl engelleye bilirim :(
    Op.Dr.Atilla KAYA
    hergün prebiotik yoğurt tüketin vede gaz yaptığını düşündüğünüz gıdaları tüketmeyin

  20. sürekli gaz kacırma oluyor doktor bey bide tuvalet gelme hissi var neden olabilri bi yardımcı olabilirmisiniz ricaetsem 1 seneden beri var
    Op.Dr.Altan KARAN
    Tehlikeli bir hastalık olmadığından emin olmak için anoskop muayenesi gerekir

    1. sayın hocam yediğim meyveler makattantan bütün olarak çıkıyor bunun anlamı nedir.herhangi bir ağrım veya sızım yoktur.yalnız bu şikayetim esnasında bazen ishal bazen de normale dönüyor dışkım.
      Op.Dr.Atilla KAYA
      önemli bir durum değil, iyi, çiğnemiyorsunuz ve pasajınız hızlı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018