Aşırı Gaz Çıkarma

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. MAKAT HASTALIKLARI BİLGİ Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.

Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

191 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. doktor bey ben bi kabizlik kuru yapiyorum kendime etkisi oldu ama aksamlari cok gaz oluyokurde incir aksamdan 4veya 5incir kaynamis suya koyuyorum sabahlari ac karnina yiyip suyunu iciyorum iyiyimde simdide gazla uyrasiyorum sasirdim iyice bana yardimci olursaniz sevinirim ve bu sorun icin gangi bolume gidebilirim
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gastro bölümüne gidebilirsiniz.

  2. doktor bey öncelikle tüm yorumlarınızı okudum benimde gaz şikayetim var. okuyorum sınıfta bu sorun beni çok rahatsız ediyor.benim asıl sorum reflor gazı arttırır mı?ben artık bu gaz sorunu yüzünden ölmek istiyorum psikolojim bozuldu lütfen yardım edin!!!!!
    Op.Dr.Atilla KAYA
    azaltması beklenir

  3. ya çok güldüm Allah da sizi güldürsün

  4. hocam sizin önerdiğiniz reflor kapsul kullandım bir kutusu bitti ancak hiç bir etkisi olmadı tersine insanı kabız yapıyo rahatsız oldum ben günde 2 kere yemeklerden sonra aldım yanlış uygulamış olabilirim biz gaz için kullanıcaz günde kaç kere ve nasıl kullanmalıyız hocam bilgilendirirseniz sevinirim
    Op.Dr.Atilla KAYA
    günde bir kapsül yeterli,düzelmediyse araştırmanız gerekir

  5. İsmimle Mizah yapmak istedim.
    Öncelikle Yardımınıza ihtiyacım var treji komik bir durum içerisindeyim.
    Günde sık sık Gaz Çıkartmam oluyor Toplum içinde sınıfta otobüste sinemada bu sürekli tekrar ediyor engel olamıyorum, aşırı derecede belirgin koku oluyor.
    Kolayı hemen hemen her gun enn az 1 bardak içiyorum ama içmediğim zamanlarda da bu gaz problemim hep oldu cami de dahi gazım geliyor camiye gitmeye korkar oldum :( Yardım istiyorum Gaz üretici besinler yiyecek içecek her neyse azaltmak dışında ne yapmalıyım elde var azaltacağım yani 2. olarak ne yapmalıyım utanc verici bir hal aldı bu iş :(
    Op.Dr.Atilla KAYA
    günde bir tane neoflor kapsül veya her gün prebiotik yoğurt tüketin düzelir

  6. hocam gaz için kapsul aldım eczacıya flor dedim ama o bana neoflor yazan bi kapsul verdi aacaba ikiside aynı işlevi görürmü hocam bide yan etkisi olurmu
    Op.Dr.Atilla KAYA
    neoflor da aynı

  7. Merhaba hocam bende 3 seneye yakın gaz var ve bu 3 yıl içerisinde 3-4 kez dışkıda kanama oldu…3 dk bir istemsiz gaz oluyor ve kötu kokulu eskiden bu kadar rahatsız olmazdım ama bu bir sene içinde gerçekten çok aşırı olmaya başladı ve cok rahatsız oluyorum artık toplum içine giremiyorum hocam lüften yardımcı olun
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gaz için reflor kullanabilirsiniz ama kanama için anoskop muayenesi veya kolonoskop yapılmalı

  8. Merhaba 3 ay suren bi ishalim vardi 1-2 ay once kesildi fakat simdide cok gaz cikariyorum. Ne yapmaliyim acaba doktorum gaz giderici falnde vermiyo dogal yollari ney yardimci olursaniz sevinirim tesekkurler.
    Op. Dr. Atilla KAYA
    reflor kapsül kullanabilrisiniz

  9. merhaba hocam ben çok gaz cıkartıyorum otobus yolculuklarında tutmak zorunda kalıyorum molalrı bekliyorum bunun bir tedavısı varmı
    Op. Dr. Atilla KAYA
    bağırsak florası bozulmuş olabilir reflor kapsül kullanın

  10. hocam ben 20013 te yırtıklıktan amelyat oldum şimdide çok gazım oluyor sebebi ne ola bilir
    Op. Dr. Atilla KAYA
    yırtık ameliyatı gaz yapmaz başka sorun vardır.gastro bölümüyle göörüşün

  11. BEN İSTEKSİZ SÜREKLİ OSURUYORUM ARTI ÇOK FAZLA GEĞİRTİM OLUYO BU İŞ YERİNDE VE ARKADŞ ORTAMIMDADA OLUYO NE YAPACAM BİLMİYORUM 1 AYDAN AŞKINN İĞRENİYORUM KENDİMDENN :(
    Op.Dr.Atilla KAYA
    yuttuğunuz havayı mutlaka genirmek zorundasınız yemekleri iyi çiğneyin hava yutmayın genirmeniz azalır
    gaz çıkarmayı azaltmak içinde gaz yapan gıdaları tespit edip tüketmeyin

  12. merhaba hocam ben de gaz problemi şöyle gazım geliyor tutuyorum tuttugum zaman acayip rahatsız edici sesler çıkıyo gazımı çıkarsam daha iyi bu durum iş yerinde oluyo cok rahatsız oluyorum takıntı haline getirdim ve nedense işte oluyo evde olmuyo bide böyle uyuz bişey.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gıdalarla ilgili olabilir bir diğer ihtimal iş yeri soğuk olabilir

  13. Iyı gunler dr bey ben 2 hafta once hemoraid ameliyatı gecırdım ve 2haftadır gaz sancısyla ugrasıyorum ve cok acı cekıyorum 3haftalıkda bebegım var aynı zamanda logusayım ne yapabılırım lutfen yardımcı olun
    Op.Dr.Atilla KAYA
    sıkça ılık su oturma banyosu yapabilirisiniz.

  14. Gerçekten teşekkür ederim. . En çok hoşuma giden ise ağzı bozuk laf çarpıtan insanlara bile sükunet ile cevap vermeniz. Tebrik ederim

  15. ya hocam aynı şekilde bende yoğun gaz çıkışı var ve berbat kokuyor kendimden tiksindim artık yardımcı olursanız ne mutlu…
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gaz yapıcı gıdalardan uzak durun düzelmezse prebiotik yoğurt yiyin yada reflor kapsül kullanın

  16. gaz çıkardığım zaman popomdan sıvı geliyor sebebi nedir ?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gaz çıkarken bir miktarda bağırsak salgısı srüklüyordur

  17. merhaba kolay gelsin doktor bey.ben gaz ve karnımda şiş şikayetiyle doktora gittim.ultrasona girdim ve göbekle mide arasındaki karın bölgemdeki şişlik fıtık çıktı.gaz şikayetim içinse ibs teşhisi kondu.sizce bu fıtık; gaz ve şişkinlik şikayetime neden olabilirmi? ayrıca diğer cevaplarınızdan anladığım kadarı ile reflor kapsül öneriyorsunuz ancak ben ilacın özelliğini okuduğumda ishal tedavisinde kullanılan bir ilaç,bende ishal yok yinede kullanıyımmı? tşkkr ederim
    Op.Dr.Atilla KAYA
    öyle bir fıtık gaz yapmaz
    reflor ishal için değil bağırsak düzenini oturtmak için kullanılır,ishalde bir düzensizliktir

  18. Dr bey.2 yil once her yemekten once bir onceki yedigimi kusuyordum.ilginc rastladinizmi daha once buna.kilo kaybi basladi.Helipak aldim.gecti.yemeklerin tadi dahi degisti.ama gaz kaldi.solgar advanced plus aldim.onu aldigim gun cok iyiyim.kapsulsuz icmeye basladim.icinde kepek gibi birsey var.kepek ekmegide cok iyi geliyor.kepek bu ise bir cozummu? Solgar bakterileri tasimak icin kepekmi kullamis.yoksa iyi gelen sey kepekmi acaba.ya ne igrenc bir durum.Allah kimseye caresi bilinmeyen dert vermesin
    Op.Dr.Atilla KAYA
    anlattıkalrınız pylor stenozu düşünürüyor
    bu ilaçların yararını izah etmek zor

  19. merhaba ben üç dort ay once hemorait ten ameliyat oldum ve o gunden berı gunde en az 100 150 kez den belkıde daha fazla gaz cıkarıyorum ne yapmalıyım ve çalısıyorum cok utanıyorum
    Op.Dr.Atilla KAYA
    kızmayın ama bu bahsettiğiniz rakam bir evin doğal gaz ihtiyacı kadardır herhalde :)
    hemoroid ameliyatıyla izah etmek mümkün değil bence gıdalarınızla ilgilidir

  20. aç ve tok karna sürekli ağızdan gaz çıkarıyorum ve arka arkaya gaz çıkardığımda başım dönüyor nedeni için bilgilendirir mısınız
    Op.Dr.Atilla KAYA
    ağızdan çıkarılan gazın tek kaynağı yutulan havadır hava yutmazsanız çıkarmazsanız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018