Aşırı Gaz Çıkarma

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. MAKAT HASTALIKLARI BİLGİ Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.

Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

191 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. hayırlı işler sayın hocam ben iki senedir aşırı ğaz ve gegirme var üç kez endeskopi oldum ve sonucunda mide fıtıgı dediler cözüm ameliyattır dediler beni rahatsız eden aşırı gaz neyapmalıyım saygılar
    Op.Dr.Atilla KAYA
    fıtıktan ameliyat olsanızda düzelmez
    yuttuğunuz havayı çıkartıyorsunuz,yutmamayı öğrenirseniz düzelir

  2. iyi akşamlar bende aşırı derece makkattan gaz çıkarıyorum bu beni çok rahatsız eiyor endoskopi kolonoskopi yaptırdım sonuç çıkmadı ne yapmalıyım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gaz yapan gıda olması beklenir onu deneyere bulmaya çalışın

  3. reflor kapsül ne işe yarıyor
    Op.Dr.Atilla KAYA
    bağırsaktaki bozulmuş mikrop dengesini normale çekiyor

  4. Tavsiyenizle gaz sorunumu çözdüm hocam teşekkür ederim.
    (Günde 5 elma yüyordum bıraktım yerine Reflor kapsül aldım, bu reflor ne güzel ilaçmış kalın bağırsaklara çok güzel ayar çekti, hem kıyam lokum gibi hem gazsız. Bunun bir de nane aromalısını yapsalar ya : )

    1. sorununu ne kadar süre de kesti?

  5. Merhabalar her soruyu sıkılmadan cevaplamanız beni çok etkiledi. benim de size bir sorum olacak 2 gündür sürekli olarak geğirti geliyor dün hastalandım boğazımda acı vardı ve balgamlı öksürük vardı ama bu geğirti daha önce hiç olmamıştı bana. Dün akşam test çözerken çok daha kötüydüm 2 dk da bir geğirti geliyordu masaya doğru eğik durunca geğiremiyordum o daha kötü oluyordu şimdiyse hala sıklıkla geğirti geliyor bunun sebebi nedir acaba?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    insan sadece yuttuğu havayı genirir,stresten hava yutuyor olabilirsiniz.

  6. Bu sorunu bi ben yaşıyorum sanmıştım endişe etmistim ama bu kadar çok aynı dertten muzdarip kisi gorunce rahatladim.bence hepimizi kapisi ve cami olmayan bi odaya kapasinlar.kendi gazimizda bogulalim
    Op.Dr.Atilla KAYA
    :)

    1. :)

  7. Hocam,safra kesesi taşı gaz yapar mı?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    ilişki yok ama safra kesesinde taş olanlarda şişlik sık görülür

  8. merhaba Atilla bey benim annemin 2 senedir çok aşırı karnı şişiyor ve sancısı beline ayaklarına kasıklarına kadar vuruyor kan ve idrar tahlili yaptırdık ultrasona girdi bişi çıkmadı sadece karaciğerde büyüme ve yağlanma çıktı bu sebepten dolayı olabilirmi yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    hayır karaciğer yağlanması gaz yapmaz

  9. merhabalar benim sorum şu hemoroidle ilgisi varmıdır bende bazen bu gaz problemi yaşıyorum ve fitil kulanınca da oluyor şişkinlik ve gaz ne yapmalıyım.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    hemoroidle ilişkisi yok,gaz yapıcı gıdaları tespit etmeye çalışın.

  10. Sayın hocam gördüğüm kadarı ile her soru soranın derdine derman olmaya yol göstermeye çalışmışsınız sizleri bu ilginizden dolayı kutluyor başarılarınızın devamını diliyorum Allah sizden ve sizler gibi sorumlu davranan insanlardan razı olsun hayırlı günler…………
    Op.Dr.Atilla KAYA
    bazen atlatıyorum ama teşekkür ederim :)

  11. Doktor Bey, öncelikle teşekkür ederim yaptığınız hizmet dolayısı ile benim sorum bu fazla gaz çıkarma olayının başka bir hastalığın belirtisi olabilir mi? Şimdidien çok teşekkür ederim . İyi günler…
    Op.Dr.Atilla KAYA
    daha çok bazı gıdaları tolere edemediğiniz düşünülür

  12. Hocam sabriniz ve desteginiz icin tesekkurler
    Son bir aydir asiri gaz cikariyorum, koku cok rahatsiz edici, gunde 2 kez ic camasir degistirmeme ragmen elbiselerime siniyor birde anus cevresinde tahris oldu, neden olmustur? Probiotik yogurt kullaniyorum fayda etmedi, elma yiyorum gun icerisinde o yaparmi?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gaz yapıcı gıdalar yiyorsunuz onları tespit etmeye çalışın

  13. MRB. hocam babannemde aşırı gaz şikayeti var ve nefesinide engellıyor ambulanslık bile oluyor.devamlı büyük ve şiddetli geyiriyor.bunun için ne yapmamız gerekir.endoskopıye gıtcez fakat acil durumda rahatlatıp gazı attırmak için en etkıl ıyontemı rıca edebılırmıyım ıszden .teşk.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    genirilen gazın tek kaynağı yutulan havadır,bilerek yada bilmeyerek yuttuğu havayı gürültülü şekilde çıkarıyor genellikle dikkat çekmek için yapılır ve son derece önemsiz bir durum

  14. mrh hocam.1 sene önce wbc 26.000 crp yüksek ve diğer bakteriyel değerlerim yüksek bi şekilde acillik oldum.şikayetlerim titreme ateş bulantı aşırı kusma aşırı ishal.endoskopi kolonoskoi yapıldı,gastrit ve v.b gibi şeyler çıktı.yani şikayetlerimin cevabını 1 senedir hiç bir tetkikte bulamadım.1 ay arayla 5 kere oldu.en son 3 ay öncesi.daha önce normal gaz çıkarıyordum ama bu hastalık başladığından beri sürekli gaz aşırı kokulu ,gaitada aynı şekil,ve 5 aydır sürekli ishalim.şuanda hamileyim pek bu durum için birşey yapamıyorum.ülseratatif kolit,çölyak yada laktoz hastalığı olbilirmi.sizin başka bi fikriniz varmı.teşekkürler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    ben cerrahım cerrahlar daha çok teknisyen gibidir
    bu tür bilgilerim az yani :)

  15. ne banada mı? sanada kapsül

  16. mrb hocam kolay gelsın ıyı calısmalar .. hocam benım sıskınlıgım falan yok sadece sessız gaz cıkartmaya basladım bu ustelık sureklı yapıyorum bır ara dıyorum tamam gectı sonra devam edıyor ….. bıtkı cayı yogurt derken bısey olmadı sızce nedır sorunnn ……..
    Op.Dr.Atilla KAYA
    barsağınızın mikrop içeriği değişmiştir reflor kapsül alın

  17. Hocam öncelikle merhaba şuan bunu yazarken bile gaz çıkarmaktayım fakat benim şöyle bi sorunum var. Evet sürekli gaz çıkarıyorum ama bu benım hoşuma gidiyor özellikle evdeyken gaz çıkardıgımda kokusu ble hosuma gıdıyor mutlu oluyorum fakat ısyerınde falan kendımı aşırı sıkıyorum gaz cıkarmamak ıcın bı gün kaçıracagım yanı. benim rahatsızlıgım nedır?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    meteorizm deniyor

  18. hocam ben yaklasık 1 yıldır fazla gaz cıkarma sorunu yasıyorum ..istemeden irade dışı gaz cıkarıyorum..derste istemeden gaz yapıyorum..çooook utanıyorum ..lütfen bana yardım edin..bir de karnımdan durduk yere şiddetli sesler geliyor çevremdekilerin duyabilecegi şekilde..Psikolojim bozuldu..hayattan sogudum LÜTFEN yardım edin!!
    Op.Dr.Atilla KAYA
    reflor kapsül kullanın yine devam ederse gastro bölümüyle görüşün

  19. Hocam allah sabır versın ,emıne

  20. Hocam, Reflor almaya eczaneye gittiğimde piyasaya Maflor adında başka bir probiyotik kapsül çıktığını ve bunun içinde daha fazla bakteri olduğunu söylediler. Doğru mudur? Aşırı gaz problemi için Reflor daha mı iyidir?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    aynıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018