Aşırı Gaz Çıkarma

Her insanda normalde geğirti veya anüs yoluyla çıkartılan gaz oluşur. Buna karşılık pek çok insan normal miktarda gazları olmasına rağmen karınlarında gaz veya şişkinlik hissederler. Günde ortalama kadınlar 7 litre erkekler 12 litre gaz çıkarır.Karındaki gazı genelde kokusuz olan,karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve bazen de metan gazları oluşturur. Gazın hoş olmayan kokusunu ise kalın barsaktaki bakterilerin oluşturduğu sülfür içeren az miktardaki gazlar oluşturur. Barsaklardaki gazın %1’den azı kokuyu oluşturan gazlardır, bunlar uçucu kısa zincir yağ asitleri, amonyak, hidrojen sülfür ve değişik uçucu amino asitlerdir.

Yemek borusu, mide, ince ve kalın barsaklardan oluşan sindirim sistemimizdeki gazın iki kaynağı vardır.
Bunlar:

Kalın barsakta normalde bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma yapması ile oluşan gazdır.

1-Hava yutma (aerofaji):Mide gazının en sık sebebidir. Her insan yerken veya içerken bir miktar hava yutar.Hızlı yiyip içen, sakız çiğneyen, sigara içen ve uygun olmayan ( gevşek ) takma diş kullananlarda ise normalden fazla hava yutulur. MAKAT HASTALIKLARI BİLGİ Midedeki gazın önemli bir kısmı geğirme ile çıkartılır, geride kalan kısım ince barsaklara geçer ve burada kısmen emilir, az bir miktarı ise kalın barsaklara geçer ve makat yolu ile atılır. Mide kendisi de mide asidinin bikarbonatla karışması sonucu karbondioksit gazı oluşturur ancak bu gazın önemli bir kısmı ince barsaklarda emilir ve kalın barsağa kadar ulaşmaz.
2- Sindirilmemiş Gıdanın Bozulması:İnsan vücudu bazı karbonhidratları ( şeker, nişasta ) ve pek çok gıdada bulunan lifleri ince barsaklardaki enzimlerin yetersizliği ya da yokluğu nedeni ile sindiremez. Bu sindirilmemiş gıda ince barsaklardan kalın barsağa geçtiğinde, kalın barsaktaki normal flora dediğimiz zararsız bakterilerce bozulmaya uğrar ve hidrojen, karbondioksit ve metan gazı oluşur. Sonuçta bu gazlar anüs yoluyla dışarı atılırlar. Metan gazı oluşan insanların gaitaları su içinde yüzer. Oluşan gazın cinsi barsaktaki mikrop cinsi ile değişmektedir.
Bir kişide gaz oluşturan gıdalar başka bir kişide gaz oluşturmayabilir. Kalın barsaktaki bazı mikroplar diğer mikropların oluşturduğu hidrojeni yıkabilirler. Bu iki tip bakteri oranı da bazı kişilerde daha çok gaz oluşunu açıklayabilir.

3- Bağırsak mikrop yoğunluğunun değişmesi ; Bağırsak florasında bozulmadır, normalde dıçkıdaki milyarlarca mikrop arasında bir denge vardır, bazı durumlarda bu denge değişir ve ağır kokulu yellenme olur. Tedavide prebiotik yoğurt veya neoflor kapsül yada reflor kapsül almak yeterlidir.

Fazla gaz yapan gıdalar:Karbonhidrat içeren gıdaların pek çoğu gaz yapar, buna karşılık yağlar ve proteinler daha az gaz yapan gıdalardır.
Şekerler: Gaz oluşturan şekerler raffinoz, laktoz, fruktoz ve sarbitoldur. Kuru fasulye bunlar açısından daha zengin olduğu için daha çok yapar.
Raffinoz: Fasülye bu kompleks şekeri çok miktarda içeren bir besindir. Daha az oranda lahana, bruksel lahanası, karnıbahar, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tüm hububatlarda bulunur.
Laktoz: Laktoz sütteki tabi şekerdir. Peynir, dondurma gibi ürünlerde de bulunur. Ekmek, tahıl, mayonezde de bulunur. Özellikle Afrika ve Asya kökenli ırklarda laktozu sindirmeyi sağlayan laktuloz enzimi düzeyi düşüktür, kişi yaşlandıkça da enzim düzeyi düşer. Bunun sonucu olarak kişiler yaşlandıkça laktoz içeren gıdalar yeme sonucu oluşan gaz şikayeti giderek artacaktır.
Fruktoz: Fruktoz normalde soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunur. Ayrıca bazı içeçek ve meyva sularında tadlandırıcı olarak kullanılır.
Sorbital: Sorbital meyvalarda doğal olarak bulunan bir şekerdir. Elma, armut, şeftali ve erikte çok vardır. Ayrıca birçok diyet gıdalarında, tadlandırıcılarda ve sakızlarda bulunur.
Nişasta: Patates, mısır, bazı tatlılar, pastalar ve buğdayda bulunan nişastanın bir kısmı kalın barsağı geçip orada bakterilerce yıkılarak gaz oluşturur. Pirinç gaz oluşturmayan tek nişasta çeşididir.
Lif: Pek çok gıda eriyebilen ve erimeyen lifler içerir. Eriyebilen lifler suda kolayca çözünür ve barsaklarda jel kıvamında bir yapı oluşturur. Bunlar, yulaf, fasulye, bezelye ve pek çok meyvada bulunurlar. Eriyebilen lifler kalın barsağa kadar sindirilmeden gelip, burada gaz oluşumuna yol açarlar. Erimeyen lifler ise barsaklardan hiç değişmeden geçer ve çok az gaz oluştururlar. Buğday, kepek ve bazı sebzeler bu tür lifleri içerirler.

Gaza Bağlı Problemler
En sık görülen semptomlar geğirme, çok gaz çıkartma, karında şişkinlik ve karın ağrısıdır. Bu bulgular herkeste oluşmayabilir. Burada en belirleyici faktörler vücudun ne kadar gaz ürettiği ve kişideki kalın barsağın gaz gerginliğine olan hassasiyetidir.
Geğirti: Yemek sonrası mide dolu iken ara sıra oluşan geğirme normaldir. Sık geğirtisi olan bazı kişiler ise yemek yerken aşırı hava yutarlar ve bu hava mideye inmeden geri gelip geğirti oluşabilir.
Sık geğirtisi olan kişilerde ise reflü hastalığı, mide fıtığı, gastrit, ülser gibi üst sindirim sistemi rahatsızlıkları olabilir.
Soğan, domates ve biberli gıdalar geğirmeyi arttırır. Sürekli geğirme ise bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bunlar safra kesesi taşları, ülser hastalığı ve reflü hastalığıdır. Ankisiyete yani aşırı endişe hallerinde de çok hava yutup devamlı geğirme alışkanlık haline gelebilir.

Çok Gaz Çıkartma
Fazla sayıda gaz çıkartma çok sık dile getirilen bir yakınmadır. Ancak kişiler günde 10-25 kez, ortalama 14 kez gaz çıkartırlar ve bu da normaldir. Bazen çok fazla gaz çıkartmanın sebebi ağır karbonhidrat sindirim bozukluğu veya kalın barsaklarda aşırı bakteri üremesi olabilir.

191 Yorum Var

Doktora Soru Sor
  1. çok kotu gazım var yaa iğrenç kokuyor bunun çagresi nedir
    Op.Dr.Atilla KAYA
    barsak düzenleyici reflor kapsül alabilrisiniz.

  2. hocam benin .çok genirtim oluyor 3 defa endeskopi yaptırdım reflü olduğumu söylediler ne yapmam lazım hocam op dr Atila KAYA
    Op.Dr.Atilla KAYA
    genirilen havanın tek kaynağı yutulan havadır hava yutmazsanız genirmezsiniz

  3. Hocam sürekli gaz cıkarma sorunu bende yaşıyorum Reflor ve probıyotik yoğurt her ikiside de gün için de kullanılabilir mi yoksa ikisinden biri tercihmi edilmeli
    Op.Dr.Atilla KAYA
    yaklaşık aynı şey olduğu için birini kullanın

  4. hocam Allah razı olsun cevaplarınız çok iişime yaradı . teşekkürler

  5. Dr.bey reflor emzirirken kullanılabilir mi?
    moderatör
    evet kullanabilirsiniz aslında prebiotik yoğurtlardan farkı yok

  6. merhaba doktor bey şu son 1 haftadır sık sık karın ağrısı ile çok sık ve kokulu gaz çıkarmaya başladım ve karnım zor acıkmakla beraber sindirim sistemimde değişiklikler olmaya başladı acaba günde 1-1.5 litre kola içerken 8 gün önce birden kolayı kestiğimden kaynaklanıyor olabilir mi veya bunun kola ile bir alakası var mıdır ?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    kola ile ilişkisi olduğunu sanmıyorum
    reflor kapsül kullanabilirsiniz.

  7. selam doktor bey benim sorumda gaz tutmak sağlıklımıdır bir sıkıntı yaratırmı ?
    Op.Dr.Atilla KAYA
    sağlık açısından sorun olmaz

  8. selam hocam benmde sorunum su içtikten veya soğuk aldıktan sonra kokulu gaz çıkarıyor olmam ve bu sürekli oluyor ne tavsiye edersiniz…
    Op.Dr.Atilla KAYA
    ara sıra reflor kapsül alabilir yada prebiotik yoğurt yiyebilirsiniz.

  9. reflör kapsülü nedir nasil alinir tsk
    Op.Dr.Atilla KAYA
    günde bir tane yutmanız yeterli olur

  10. gaz problemim hep vardı ama bu zamana kadar tutabiliyordum 2 yıldır artık tutamıyorum da özel sektörde öğretmenim işimden ayrılacağım çünkü utanıyorum tutamıyorum iradem dışında çıkıyor ve çok kötü kokuyor ne olur sayın doktorum bi çare
    Op.Dr.Atilla KAYA
    burdan birşey demek zor,anal manometre ve ultrason yapılmalı

  11. Birde birseyi belirtmek isterim.Basvurdugum doktorlar sanki benim derdim gaz cikarmak degilde cikaramamakmis gibi hep gaz cikartici gazi artirici haplar verdiler. kabizlik var siskinlik var gegirme ve bagirsakta gaz durumu var hepsi mevcut malesef…onerilerinizi bekliyorum

  12. Doktor bey merhaba. Cok uzun suredir gaz problemi yasiyorum.Hayatimdan tum asitli icecekleri asiri yagli yemekleri lahanadir fasulyedir cikardim ama nafile.Bir kac farkli doktora gittim hatta enson bir hastanenin gastroenteroloji bolumune gidip utana sikila durumu anlattim.hicbirsey cikmadi beni ciddiye almadilar herkeste olur diyip yolladilar.toplu tasima araclarina binemez oldum.psikolojim altust.ne yapacagimi sasirdim.sanirim iside birakicam heryerde herkese rezil oluyorum lutfen bana yardimci olun.. en azindan ankarada konuyla ilgili dogru bir hekim onerirseniz cok makbule gecer.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    verebileceğim bir isim yok ama bence sürekli reflor kapsül alırsanız düzelir

  13. merhaba doktor bey.aşırı geğirme problemi ve yediğim bazı yiyeceklerden dolayı midemde yanma sonucu doktora başvurdum.yapılan testlerden sonra midemde bakteri olduğu ortaya çıktı.son zamanlarda ise aşırı gaz çıkarmaya başladım.yediklerime dikkat ediyorum ama sonuç yine aynı.aşırı gaz çıkarmamın midemdeki bakteriyle ilgisi olabilirmi? aşırı gaz sorunum için ne yapmalıyım? teşekkürler.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    genirerek çıkarılan gazın tek kaynağı yutulan gazdır,hava yutmazsanız olmaz.

  14. sevgili dr. atilla bey. bende şöyle farklı bir sorun var. gaz çıkarmak hoşuma gidiyor. evet yanlış duymadınız. gaz çıkarmak hoşuma gidiyor. yani bunun nedenini tam olarak bilemiyorum. fakat gaz çıkardığımda vücudumun sanki temizlendiini ğisliklerden arındığını hissediyorum. gaz çıkarmadığımda strese giriyorum. bu yüzden mesela az gaz yapan yiyeceklerden uzak duruyorum. sürekli gaz çııkarmak istiyorum. sizce benim hastalığım nedir hocam?
    not: söylediklerim kesinlikle şaka değil. çok ciddiyim hocam. başarılar iyi çalışmalar.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    Aslında evrimsel olarak rahatsız olmamamız gerekir çünkü at,köpek ve eşek gibi bir çok hayvan cinsinden olan hayvanların dışkısını zevkle koklar ,rahatsız olmaz .ama biz bu konuda farklı eğitilmişiz.sizin durumunuzu izah etmek zor rahatsız değilseniz sorun değil ama rahatsızsanız psikiatriyle görüşebilirsiniz.

  15. hocam selam benim de gaz sorunum var naapmam lazım? yardımınız için şimdiden teşekkürler.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    günde bir tane reflor kapsül alın

  16. merhaba gece yediklerimden midir bilmiyorum aslında düzgün besleniyorum ama sabah uyanırken ve uyandıktan sonra geceleride oluyo ÇOĞU zaman fazla fazl gaz çıkartıyorum fakat hiç koku olmuyor ama çok sesli çıkıyor bu durumdan rahatsızım ne öneririsiniz teşekkürler
    Op.Dr.Atilla KAYA
    beslenme alışkanlığını değiştirebilir yada reflor kapsül alabilirsiniz.

  17. meraba dr. bey ben bağırsak ameliyatı oldum küçük yaşta ve ameliyat dikişlerim iç taraftan açılmış ve benim alt tarafta et var.bendede aşırı derecede gaz var ve bu beni rahatsız ediyo çünkü topluma giremiyorum hatta evlenmeyi bile düşünmüyorum çünkü koku yapıyo ve bu beni utandırıyo nolur yardım edin şimdiden teşekkürler.
    Op.Dr.Atilla KAYA
    gastro bölümüyle görüşmelisiniz.

  18. merhaba dr . oncelıkle ıncelıklı tavrınız ıcın tesekkur ederım. yakındır esım benı terk edecek gun ıcınde belkı on kere gaz cıkarıyorumdur. ancak uyudugumda bır ılınc halınde degılım. gaz dan dolayı esım benı terk edecek lutfen yemek lıstesı dısında bana bır ılac onerın. benım gozlemım dıskılayamadıgım ıcın gaz problemı ozellıkle gece oluyor ama ben her gun tam onda tuvalete cıkıyorum. vucudumun rutını bu gece tuvalte cıksam bunların hıc bırı olmayacak ama vucuduma bunu ogretemıyorum . lutfen yardım edın.. ben terk edılmeden once..tesekkur ederım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    reflor ve metsil kullanabilirsiniz.

  19. bu reflorde her derde devaymış .sırtımın ağrısınada iyi gelirmi
    Op.Dr.Atilla KAYA
    rfloar hiçbir derde deva değildir sadece dert kabul edilmeyen aşırı gazı azaltır başka işe yaramaz

  20. sayın hocam yıllardır dönem dönem aşırı bağırsak gazı çekiyorum öyleki hem kötü kokulu hem günde rahat 100 kere oluyor..bir türlü probiyotik ,kefir vs.içtiğim halde doktor doktor gezdiğim halde derdime derman bulamadım yardımcı olun ben şimdi ne yapayım
    Op.Dr.Atilla KAYA
    reflor kapsül alın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Genel saglik © 2018